Lídra extrémistického Zlatého úsvitu zatkli

Grécka polícia zatkla šéfa parlamentnej strany Zlatý úsvit, ktorú podozrievajú z napojenia na miestnych neonacistov.

28.09.2013 11:32
debata

Nikólaosa Michaloliákosa zadržali v sobotu ráno v rámci vyšetrovania vraždy ľavicového 34-ročného antifašistického rappera Pavlosa Fyssasa. Okrem Michaloliákosa zatkli aj hovorcu strany Iliása Kassidiárisa ako aj ďalších dvoch členov Zlatého úsvitu. Všetci čelia obvineniam z členstva v „zločineckej skupine,“ informovala s odvolaním sa na nemenovaný zdroj z prostredia miestnej polície tlačová agentúra AFP.

K zatýkaniam prichádza krátko po tom, ako poslanci Zlatého úsvitu pohrozili odchodom z parlamentu. Tento krok by mohol vyvolať doplňujúce voľby a destabilizovať politickú situáciu v krajine. Vražda rappera vyvolala v krajine rozsiahle protesty, keďže k jej spáchaniu sa priznal 45-ročný stúpenec Zlatého úsvitu. Strana však zodpovednosť za tragédiu odmieta.

Neonacistický Zlatý úsvit bol kedysi na okraji gréckeho politického spektra, v minuloročných voľbách však získal 18 kresiel v parlamente a v súčasnosti je podľa prieskumov jednou z najpopulárnejších politických strán v krajine. Ak by jeho zástupcovia rezignovali, boli by potrené doplňujúce voľby vo všetkých volebných obvodoch, ktoré reprezentujú, a tých je najviac v krajine.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #pravica #zlatý úsvit #extrémisti