Prominentní novinári píšu o americkom programe atentátov

Dvaja americkí investigatívni novinári, ktorí sa venujú činnosti americkej vlády, začali spolupracovať na správe o úlohe americkej Národnej agentúry pre bezpečnosť (NSA).

29.09.2013 11:51
NSA, Národná bezpečnostná agentúra, USA Foto: ,
Archívna snímka budovy Národnej bezpečnostnej agentúry.
debata (2)

Chcú v nej popísať údajnú angažovanosť NSA v projekte, ktorý nazývajú „americkým programom atentátov“. Žurnalisti to oznámili na tlačovej konferencii, kde ale o tomto programe podľa agentúry AP neposkytli žiadne ďalšie podrobnosti.

Jeremy Scahill, ktorý prispieva do magazínu The Nation a denníka The New York Times a je autorom knihy Dirty Wars (Špinavé vojny) o súčasnej vojnovej praxi americkej armády, bude spolupracovať s Glennom Greenwaldom. Ten žije v Brazílii a venuje sa problematike NSA, sledovaniu a odpočúvaniu. Materiály pre svoju prácu získal od bývalého spolupracovníka amerických tajných služieb Edwarda Snowdena.

„Spojenie medzi vojnou a sledovaním je očividné. Nechcem toho veľa prezradiť, ale s Glennom pracujem na projekte, ktorého jadrom je významná rola NSA na americkom programe atentátov,“ povedal Scahill.

Snowden sa teraz ukrýva v Rusku, kde dostal začiatkom augusta ročný azyl po viac ako mesačnom pobyte v tranzitnom priestore medzinárodného letiska Šeremeťjevo. Tam sa dostal po prílete z Hongkongu, kde vyzradil informácie o americkom tajnom programe na sledovanie internetovej komunikácie a telefónnych hovorov. Spojené štáty opakovane a neúspešne žiadajú Moskvu o jeho vydanie.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #odpočúvanie #NSA #USA #sledovania