Sršne v Číne zabili 19 ľudí, prepadávajú aj školy

Sršne v čínskej provincii Šan-si zabili za ostatné tri mesiace najmenej 19 ľudí. Medzi hmyzími zabijakmi bol aj najväčší predstaviteľ tohto druhu na svete, sršeň mandarínsky (Vespa mandarinia), ktorého telo môže byť väčšie ako štyri centimetre.

30.09.2013 10:55
srsen Foto:
Sršne patria medzi veľmi útočný hmyz.
debata (4)

Sršne za toto obdobie dobodali už 583 ľudí, z ktorých 70 sa stále zotavuje v nemocniciach, uviedol s odvolaním sa na oficiálne zdroje spravodajský server CNN.

Medzi tými, ktorým sa podarilo sršní útok prežiť, je Čchen Čchang-lin. Hmyz ho napadol, keď minulý týždeň zožal ryžu. „Utekal som a kričal o pomoc, ale sršne ma naháňali ešte asi 200 metrov a bodali ma dobré tri minúty,“ povedal Čchen štátnemu denníku China Daily.

Sršne podľa neho najprv napadli ženu a dieťa neďaleko neho. Obidvaja jedu zo žihadiel neskôr v nemocnici podľahli. „Čím viac utekáte, tým viac vás naháňajú,“ poznamenal ďalší z uštipnutých, ktorému sršní jed poškodil obličky.

Sršne začiatkom septembra zranili 30 ľudí vrátane detí od šiestich do ôsmich rokov. Vleteli do školy v provincii Kuang-si. Tá susedí s provinciou Šan-si. Učiteľ prikázal deťom schovať sa pod lavice a snažil sa sám hmyz z triedy vyhnať, až kým pre jed nestratil vedomie. Pri podobnom sršňom útoku sa v septembri v provincii Kuang-si zraneilo 60 študentov.

Odborníci usudzujú, že k nárastu sršnej aktivity mohlo prispieť viac faktorov, vrátane nedávneho horúceho a suchého počasia. Vplyv ale môže mať aj rozširovanie oblastí obsadených a využívaných človekom.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Čína #sešeň