Zo Sýrie odišli inšpektori, likvidácia zbraní straší odborníkov

Inšpektori OSN v pondelok dokončili vyšetrovanie údajných chemických útokov v Sýrii a odcestovali z krajiny. Hneď po nich sa v Sýrii očakáva prvá skupina odborníkov, ktorí začnú pripravovať likvidáciu sýrskych chemických zbraní.

30.09.2013 12:17 , aktualizované: 14:20
inšpektori OSN Foto: ,
Ilustračné foto
debata (3)

Šesť inšpektorov OSN vedených Švédom Akem Sellströmom skúmalo od minulého týždňa sedem lokalít, v ktorých boli od tohtoročnej jari podľa sýrskej opozície aj sýrskej vlády nasadené chemické zbrane.

Úlohou inšpekcie je priniesť dôkazy o chemických útokoch, nie určiť, kto zbrane použil. Jeden z týchto útokov sa stal 21. augusta v Ghúte pri Damasku. Toto miesto preveroval inšpekčný tím OSN už v auguste, pretože bol práve na mieste. Podal OSN o svojej práci čiastkovú správu, ktorá dokazuje, že v Ghúte bol použitý sarin. Ucelenú správu o vyšetrovaní všetkých prípadov v Sýrii by mali inšpektori odovzdať do konca októbra.

Nebezpečná práca s chemickými zbraňami

Skupina prvých dvadsiatich odborníkov na chemické zbrane má v utorok ráno začať pripravovať likvidáciu sýrskych chemických zbraní. Ich úloha je nielen komplikovaná, ale aj nebezpečná.

Francúzsky denník Le Figaro v pondelok napísal, že experti Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) už likvidovali chemický arzenál inde, ale nikdy za vojnových podmienok, aké ich čakajú teraz v Sýrii.

Sýrsky prezident Bašár Asad povedal, že jeho krajina dodrží všetky dohody týkajúce sa chemických zbraní. Dina Esfandiaryová z medzinárodného ústavu pre strategické štúdie v Londýne vyhlásila, že inšpektori „budú dokonalým cieľom a každý, kto bude chcieť ich misiu sabotovať, ich môže ohroziť“.

Damask 21. septembra odovzdal zoznam miest, kde zbrane vyrába a skladuje. Rezolúcia OSN počíta s likvidáciou týchto látok do polovice budúceho roka. Podľa francúzskeho denníka je to ale veľmi náročný termín, počas ktorého bude ťažké zbrane už len zinventarizovať alebo vyviezť zo Sýrie. Potrebných by bolo aspoň 200 odborníkov, ktorých OPCW k dispozícii nemá.

Pomoc preto ponúkli Moskva a Peking. Technickú alebo finančnú podporu sľubujú USA a Nemecko, aj keď náklady na likvidáciu sýrskeho arzenálu sa odhadujú na miliardu dolárov. Taliansko dalo k dispozícii svoje vojenské lietadlá C-130, ktoré majú z holandského sídla OPCW prepravovať odborníkov a potrebný materiál.

Očakáva sa, že v prvej fáze pôjde o rýchle zaistenie chemických látok. Hovorca OPCW povedal pre francúzsky denník, že pri tom môžu byť použité tanky alebo výbušniny. Odborníci oslovení denníkom sú ale skeptickí. Podľa nich možno strely alebo rakety s chemickým obsahom zničiť na mieste jedine v špeciálnych spaľovacích zariadeniach. A tie bude vraj len ťažko možné inštalovať v súčasných pomeroch.

V Iraku sa často postupovalo tak, že sa v púšti vyhĺbili jamy a v nich sa potom chemické látky spálili. To v Sýrii nepôjde. Podľa Hamisha de Bretton – Gordona, ktorý pracoval v minulosti v jednotkách OSN, by bolo „ideálne, keby Sýrčania zbrane dopravili na hranicu a tam ich odovzdali zástupcom veľmocí a OSN.“

Sýrsky chemický arzenál je najväčšia na Blízkom východe – odhaduje sa na 1 000 ton chemikálií, z ktorých 300 ton je yperit. Zvyšok sú zrejme tekuté chemikálie skladované oddelene a použiteľné iba po zmiešaní. Francúzski odborníci sa domnievajú, že okrem yperitu majú Sýrčania sarin. Pracovali vraj tiež na vývoji dusíkatého yperitu, ktorý prostredie zamorí dlhšie ako klasický yperit a horšie sa z neho odstraňuje, a tiež na druhu organofosfátov, ktorých účinky prevyšujú vplyv sarinu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #OSN #sýrska kríza #sarín #yperit