Taliansky premiér dostal rezignáciu piatich ministrov

Taliansky premiér Enrico Letta v pondelok obdržal rezignáciu piatich ministrov strany Ľud slobody (PDL) bývalého premiéra Silvia Berlusconiho, ktorí cez víkend oznámili, že opustia koaličnú vládu.

30.09.2013 15:50
Enrico Letta Foto: ,
Taliansky premiér Enrico Letta
debata

Uviedol to podľa agentúry ANSA úrad predsedu vlády. Nová politická kríza v krajine nastala po tom, čo bol v auguste odsúdený na štyri roky do väzenia expremiér Silvio Berlusconi. Agentúra Fitch v súvislosti s krízou v pondelok uviedla, že krajine hrozí zníženie ratingu.

Letta už skôr oznámil, že v stredu požiada parlament o vyslovenie dôvery vláde. Obavy z ekonomických dopadov vládnej krízy majú aj talianske odbory a zamestnávatelia.

Predák odborového združenia UIL Luigi Angeletti dokonca hovorí o tom, že by Taliansko pre chaos, ktorý v krajine panuje, mohlo nasledovať Grécko a dostať sa pod dohľad takzvanej trojky – Európskej komisie, Európskej centrálnej banky a Medzinárodného menového fondu. „Alternatívou ku skutočnej vláde je zvláštna správa vedená trojkou, ktorá bude robiť rozhodnutia nezodpovedajúce záujmom talianskeho ľudu,“ uviedol Angeletti.

Podobný názor ako odborový predák zastáva aj šéf podnikateľského zväzu Confindustria Giorgio Squinzi. Podľa neho hrozí, že v krajine dôjde k podobnej situácii ako na konci roka 2011, keď musel premiér Berlusconi rezignovať a vznikol technokratický kabinet Maria Montiho. Tomu sa podarilo krajinu dostať z tej najhoršej krízy pomocou drastických úsporných opatrení. Len vďaka nim sa Rím vyhol osudu Atén a nebol nad ním zriadený dohľad z Bruselu. Teraz ale môže byť podľa Squinziho situácia ešte horšia. „Dúfam, že táto nestabilita nepovedie k nariadeniu z Európy a na správu komisárov dosadených zvonku,“ uviedol šéf podnikateľské­ho zväzu.

Aj agentúra Fitch v súvislosti s krízou v Taliansku uviedla, že hrozí zníženie úverového ratingu krajiny. Naposledy došlo k podobnému kroku začiatkom marca, kedy agentúra znížila hlavnú úverovú známku o jeden stupeň na BBB-plus a varovala krajinu pred ďalším zhoršením.

debata chyba
Viac na túto tému: #kríza #Taliansko #Talianska vláda #Berlusconi #Letta #talianska politická scéna