Netanjahu chce kaziť radosť USA

Pravda namiesto sladkých slov, také bolo krédo izraelského premiéra Benjamina Netanjahua pred pondelkovým rokovaním s Barackom Obamom v Okrúhlej miestnosti Bieleho domu.

01.10.2013 09:05
Obama, Netanjahu Foto:
Na snímke z marca tohto roku prezident USA Barack Obama (vľavo) počúva izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, ktorý mu aj počas pondelňajšieho rokovania mal čo povedať.
debata (5)

Najmä o Iráne, čo šéf izraelského kabinetu potvrdil tesne pred odletom do USA. Sýrsky a palestínsky problém sa tak dostal na rad až po iránskej téme.

Tel Aviv sa usiluje presvedčiť Washington, aby neveril črtajúcemu sa obratu v iránskej zahraničnej politike. „Je to dymová clona. Čas úsmevov a sladkých rečí sa skončil,“ povedal Netanjahu v rozhovore pre noviny Times of Israel skôr, ako nastúpil do lietadla. Jeden z vysokopostavených členov premiérovej delegácie v tejto súvislosti priznal, že Netanjahu si uvedomuje, o čo sa usiluje. „Premiér vie, že kazí radosť v prípade iránskeho obratu. Zároveň však považuje za morálnu povinnosť trvať na tom, aby svet nepodľahol prázdnej rétorike,“ dodal anonymný zdroj.

Podľa viacerých pozorovateľov si Netanjahu nevybral najvhodnejší čas na presvedčovanie Obamu. Nielen preto, že prezident USA už avizoval ochotu akceptovať iránsku zmenu tónu. Predovšetkým preto, lebo Obama má len niekoľko hodín na to, aby odvrátil hrozbu republikánov v Kongrese. Senátori plánovali zablokovať požiadavku na rast vládnych výdavkov. Bez nich hrozí od utorka Obamovej administratíve platobná neschopnosť.

Premiér Netanjahu tiež nechce strácať čas. Tým skôr, že Obama už telefonicky hovoril s Rúháním, čo podľa väčšiny analytikov iba dokazuje, že možno očakávať koniec tri desaťročia trvajúceho odcudzenia medzi USA a Iránom.

Izraelské obavy z možného oteplenia vzťahov Washingtonu s Teheránom sotva rozptýlilo oficiálne vyhlásenie Bieleho domu citované BBC, podľa ktorého „návšteva premiéra Netanjahua dokazuje, že medzi USA a Izraelom existujú dávne a hlboké vzťahy“. Ďalšia časť dokumentu dokonca obsahuje tvrdenie, podľa ktorého obe krajiny „koordinujú svoje kroky v mnohých bezpečnostných otázkach“. A tak Netanjahu napriek spomínaným ubezpečeniam Bieleho domu spustil pred rokovaním v Bielom dome rétorickú „delostreleckú prípravu“.

„Prejav Rúháního bol plný cynizmu a pokrytectva. Rúhání verejne odsúdil terorizmus, ale všetci vieme, že Irán financuje teroristov v desiatkach krajín po celom svete. Rúhání hovoril aj o iránskom mierovom jadrovom programe, ale odborníci z Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu jasne dospeli k záveru, že režim v Teheráne sa neprestáva usilovať o presadenie vojenských jadrových ambícií,“ vytiahol pred rokovaním svoje tromfy šéf izraelského kabinetu.

Dvojtvárnosť Rúháního slov na pôde OSN má vraj potvrdzovať aj načasované oznámenie o zatknutí iránskeho špióna, ktorý "fotografoval budovu veľvyslanectva USA v Tel Avive“. Ako upozorňujú viacerí pozorovatelia, takých snímok možno nájsť neúrekom aj na internete.

Na druhej strane Irán sa pri doteraz iba slovnom obrate o stoosemdesiat stupňov spolieha najmä na to, že svet je už unavený vojnovými konfliktmi. Hlavne USA, o čom v polovici septembra hovoril otvorene aj prezident Obama. Aj preto tá radosť amerických politikov z možnej iránskej zmeny a pokusy Netanjahua ju pokaziť.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Netanjahu #Irán #Rúhání