Rozpočtové spory v USA skomplikujú život občanom aj turistom

Zastavenie časti aktivít americkej vlády skomplikuje život občanom Spojených štátov i turistom. Nemalo by však ohroziť bezpečnosť.

01.10.2013 10:41
doláre, bankovky, americké, peniaze Foto:
Ilustračné foto
debata

Vláda nemá pre rozpočtové spory medzi zákonodarcami peniaze na bežnú prevádzku, čo znamená nútenú dovolenku pre státisíce štátnych zamestnancov, uzavreté brány mnohých úradov a inštitúcií aj prerušenie množstva štátnych programov.

Zachované by mali zostať iba nevyhnutné vládne aktivity, od kontroly letovej prevádzky po armádu. Turisti sa tak síce nemusia obávať výpadkov v leteckej doprave, nebudú však môcť navštíviť americké národné parky ani niektoré zoologickej záhrady či múzeá. Uzavreté budú tiež centrum washingtonského Kapitolu.

Americké ministerstvo zahraničia chce pokračovať v spracovávaní žiadostí o víza, pretože táto činnosť je financovaná prevažne z poplatkov od žiadateľov. Americké ambasády a konzuláty budú podľa agentúry AP naďalej poskytovať služby americkým občanom.

Pokračovať bude aj rad ďalších aktivít, napríklad stráženie amerických hraníc a kontrola bezpečnosti potravín. Budú vyplácané sociálne dávky a vládne programy zdravotnej starostlivosti pre starých a chudobných ľudí budú naďalej poskytovať peniaze lekárom a nemocniciam. Fungovať budú aj poštové služby, ktoré nie sú závislé na peniazoch od vlády.

debata chyba
Viac na túto tému: #dlh #rozpočet #vláda usa