OSN: Mučenie väzňov v Líbyi je bežné aj 2 roky po páde Kaddáfího

Aj dva roky po zvrhnutí diktátora Muammara Kaddáfího je v Líbyi bežné, že sú väzni obeťami mučenia a brutality. Upozorňuje na to správa vyšetrovateľov inštitúcií OSN, ktorá bola v utorok zverejnená v Ženeve.

01.10.2013 21:33
debata (6)

Podľa dokumentu je teraz vo vládnych väzniciach držaných bez súdu vyše 8-tisíc ľudí, a to len na základe podozrenia, že mohli počas povstania bojovať na strane Kaddáfího síl. Okrem toho veľký počet osôb väznia bez kontroly a v zlých podmienkach milície, ktoré sú od vlády prakticky nezávislé.

„Mučenie a zlé zaobchádzanie je v líbyjských väzniciach veľmi rozšírenou každodennou záležitosťou,“ tvrdí podľa tlačových agentúr v spoločnej správe Úrad vysokej komisárky OSN pre ľudské práva (UNHCHR) a Podporná misia OSN v Líbyi (UNSMIL).

Od zajatia a usmrtenia zvrhnutého Kaddáfího zaznamenala UNSMIL 27 prípadov úmrtia počas väznenia, takmer určite spôsobených mučením. Z toho 11 prípadov sa stalo len počas tohto roka a všetky v zariadeniach patriacich nikým nekontrolovaným milíciám.

Správa konštatuje, že vláda sľúbila skoncovať s mučením a zabezpečiť riadne fungovanie súdneho systému. Obe inštitúcie Spojených národov ale vyjadrili obavu, že bez rozhodnej protiakcie sa mučenie aj v „novej“ Líbyi stane ustáleným a úradne uznávaným pravidlom.

V materiáli sú uvedené aj konkrétne prípady mužov, ktorých členovia milícií bez vysvetlenia odvliekli z domovov alebo uniesli na ceste do práce. Potom ich bili a znásilňovali fľašami či veľkými nábojmi a väznili bez jedla v špinavých priestoroch.

Vo vládou kontrolovaných väzniciach, spravovaných vycvičenými policajtmi a väzenskými dozorcami, sú vraj podmienky lepšie. Avšak aj tam je mučenie hojné, najčastejšie hneď po uväznení s cieľom získať priznanie alebo potrebné informácie. Väzni nemajú prístup k právnikom a návštevy sú len ojedinelé.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #väzni #OSN #väznice #mučenie