Aktivistov Greenpeace definitívne obvinia v Rusku z pirátstva

Aktivistov environmentálnej organizácie Greenpeace zadržaných pri pokuse o vylodenie na jednej z ruských vrtných plošín v Arktíde by mali v stredu formálne obviniť z pirátstva.

02.10.2013 07:33
debata (7)

Tlačová agentúra Interfax o tom v utorok informovala s odvolaním sa na nemenovaný zdroj z prostredia súdnictva. Potvrdila tak úmysel vyšetrovateľov kvalifikovať konanie ochranárov ako pirátstvo, proti čomu sa minulý týždeň vyslovil aj ruský prezident Vladimir Putin. V prípade usvedčenia z pirátstva členom skupiny hrozí až 15-ročný pobyt vo väzení a vysoká pokuta. Hovorkyňa federálneho vyšetrovacieho úradu agentúre AFP potvrdila, že aktivistov by mali obviniť v stredu, samotné obvinenia však odmietla špecifikovať.

Na všetkých 30 osôb, ktoré sa nachádzali na lodi Greenpeace, vrátane dvoch novinárov uvalili dvojmesačnú vyšetrovaciu väzbu. Aktivistov momentálne zadržiavajú v mestách Murmansk a Apatity ležiacich za polárnym kruhom, takmer 2000 kilometrov severne od Moskvy.

Posádku lode Arctic Sunshine s holandskou vlajkou tvorili štyria Rusi a 26 cudzincov pochádzajúcich zo 17 rôznych krajín. Plavidlo po incidente z 18. septembra zadržala ruská pobrežná stráž, na čo podľa Greenpeace nemala právo, keďže sa údajne nachádzala v medzinárodných vodách. Prípad ešte minulý týždeň komentoval ruský prezident Vladimir Putin, podľa ktorého by ochranári nemali byť považovaní za pirátov, hoci porušili zákony.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Greenpeace