Klaus: Vystúpme z únie a nevoľte ODS!

Nehovorme o demokracii v súvislosti s EÚ, vyhlásil v rozhovore pre denník MF Dnes niekdajší český prezident Václav Klaus.

03.10.2013 07:54 , aktualizované: 04.10.2013 09:30
Václav Klaus Foto: ,
Český exprezident Václav Klaus.
debata (14)

Podľa neho ide o „antidemokratickú entitu a antidemokratický projekt“. Zároveň vyzval Čechov, aby v nadchádzajúcich októbrových mimoriadnych parlamentných voľbách nehlasovali za ODS. Pritom v 90. rokoch bol jej spoluzakladateľom.

„Únia zväzuje ruky v prípade slobodného rozhodovania a bez odchodu z nej nemožno v Česku uskutočniť fundamentálne, systémové zmeny,“ tvrdí exprezident. Podľa neho členstvo v únii vraj spôsobuje všetko zlé, čo sa deje v českej spoločnosti, politike aj ekonomike.

Exprezidenta voľby nezaujímajú

Na otázku týkajúcu sa Klausovho vzťahu k nadchádzajúcim parlamentným voľbám otvorene priznal, že ho nezaujímajú. „Neočakávam od nich nič,“ vyhlásil Klaus s tým, že rozhodovať sa bude až v ďalšom hlasovaní. Navyše vraj terajšie voľby nedopadnú dobre pre tých, ktorých by rád charakterizoval ako pravicu, ktorá podľa neho v hlasovaní „prehrá tragickým spôsobom“. V tejto súvislosti vyzval voličov, aby nedali hlas ODS pre jej terajší vývoj. Je však vraj po očakávanej porážke pravice pripravený s ňou spolupracovať. „Musí ale vyvodiť principiálne závery z výsledkov volieb,“ dal si podmienku Klaus.

Klausové slová vraj neublížia ODS

„Dúfam, že pravicoví voliči majú svoj vlastný rozum a na podobné rady nebudú reagovať,“ povedal pre online denníka Týden.cz podpredseda ODS Jiří Pospíšil v reakcii na Klausa. Europoslanec za ODS Jan Zahradil si dokonca myslí, že výzva exprezidenta nebude mať vplyv na rozhodovanie voličov. „Neobávam sa, že by jeho výzva poškodila vo voľbách ODS,“ dodal europoslanec.

Ešte pred hlasovaním

Mnohí očakávajú vydanie Klausovej najnovšej knihy pod titulkom Česká republika na rázcestí – Čas rozhodnutí, ktorá má mať premiéru v pondelok. Exprezident chce totiž dostať knihu na pulty ešte pred mimoriadnymi voľbami. Klaus v nej nielen kritizuje, ale aj navrhuje radikálne kroky ako napríklad výrazné obmedzenie mandatorných výdajov, rušenie štátnych inštitúcií či zmeny volebného systému a rušenie Senátu.

V Knihe Klaus o. i. prináša originálny pohľad na takzvaných kmotrov v politických stranách. „Plnia podobne dôležitú úlohu, akú v minulosti plnili takzvaní veksláci, ktorí spriechodňovali totálne rozbitý systém vládnutia krajiny,“ konštatuje Klaus.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Klaus #EÚ #Česko #ODS