Medzinárodný súd obvinil novinára z podplácania v kenskom procese

Medzinárodný trestný súd (ICC) v Haagu vydal zatykač na kenského novinára podozrivého z toho, že podplácal svedkov obžaloby v procese s kenským viceprezidentom Williamom Rutom.

03.10.2013 10:06
kladivko, spravodlivosť Foto:
Ilustračné foto
debata

Podľa serveru stanice BBC je to prvýkrát, čo ICC vydal podobný zatykač. Je dôvod sa domnievať, že novinár Walter Osapiri Baras pomocou korupcie ovplyvnil alebo sa snažil ovplyvniť niektorých svedkov obžaloby, uviedol sudca ICC.

Štyridsaťjedenročný Baras BBC povedal, že je nevinný a pripravený prísť do Haagu to dokázať. „Neprišiel som do styku so žiadnym svedkom alebo niekým, kto by žiadal alebo podplácal svedkov, aby sa z prípadu stiahli,“ tvrdí novinár.

Štyridsaťšesťročný Ruto je od 10. septembra súdený v Haagu. Je obžalovaný zo zločinov proti ľudskosti, na ktorých sa údajne podieľal po voľbách v roku 2007, keď pri nepokojoch v Keni zahynulo viac než 1 000 ľudí. Ruto tvrdí, že je nevinný.

Ďalším obžalovaným v kauze je takisto kenský prezident Uhuru Kenyatta, proces s ním ale začne najskôr v novembri. Prípravu procesu poznačili zmeny výpovedí alebo odstúpenie niektorých svedkov. Žalobcovia preto dvakrát požiadali o odklad začatia procesu.

debata chyba
Viac na túto tému: #prezident #súd #Haag #novinár #keňa