Obama s Putinom budú rokovať o Sýrii zrejme na budúci týždeň

Americký prezident Barack Obama sa zrejme počas summitu Rady pre hospodársku spoluprácu Ázie a Tichomoria (APEC) na Bali na začiatku budúceho týždňa stretne so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom a budú diskutovať o Sýrii.

03.10.2013 10:43
Obama v Moskve, Putin Foto:
Archívne foto: Americký prezident Barack Obama (vľavo) a ruský premiér Vladimir Putin.
debata

Vo štvrtok to podľa agentúry Interfax oznámil hlavný Putinov zahraničnopolitický poradca Jurij Ušakov. „Obe strany teraz riešia organizačné záležitosti týkajúce sa tohto stretnutia a my sa domnievame, že stretnutie sa uskutoční,“ vyhlásil Ušakov s tým, že bilaterálne rokovania by sa mali uskutočniť v pondelok 7. októbra. „Schôdzka sa logicky ponúka vzhľadom k terajšiemu riešeniu sýrskej otázky,“ dodal poradca ruského prezidenta.

Americký prezident kvôli rozpočtovej kríze v Spojených štátoch zrušil časť svojej plánovanej návštevy Ázie, konkrétne cestu do Malajzie a na Filipíny. V sobotu večer by mal ale odísť do Indonézie, kde sa na Bali koná summit spoločenstvo APEC. Rokovaní sa zúčastňuje medzi inými práve Rusko, ale aj Čína či Japonsko. Vladimír Putin by mal do Indonézie doraziť v nedeľu.

Medzi Ruskom a Spojenými štátmi panujú, pokiaľ ide o tému riešenie sýrskej krízy, mnohé rozpory. Moskva patrí k jednému z hlavných spojencov sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Na konci septembra sa ale obe krajiny dokázali zhodnúť na texte rezolúcie požadujúcej likvidáciu sýrskeho arzenálu chemických zbraní a teraz sa snažia o uskutočnenie medzinárodnej mierovej konferencie o Sýrii.

Podľa najnovšej štatistiky si krvavý konflikt v tejto krajine vyžiadal už vyše 115 000 obetí na životoch.

debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Barack Obama #Vladimir Putin #sýrska kríza