Kerry: USA budú posudzovať Irán podľa skutkov, nie sľubov

Spojené štáty nebudú posudzovať Irán na základe jeho sľubov, ale na základe jeho konania. Americký minister zahraničia John Kerry to vo štvrtok odkázal izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi, ktorý pohrozil, že Izrael zasiahne proti islamskej republike aj sám.

03.10.2013 12:07
Kerry Syria Foto: ,
Americký minister zahraničných vecí John Kerry.
debata (8)

Kerry počas návštevy Japonska Izraelčanov ubezpečil, že Irán si získa dôveru až sériou krokov, ktoré zaručia, že to myslí vážne. Umiernená rétorika nového iránskeho prezidenta Hasana Rúháního podľa Kerry nikoho neoklame a až činy dokážu úprimnosť jeho tvrdení.

Kerry reagoval na vyhlásenie izraelského premiéra, ktorý štátnikov na Valnom zhromaždení OSN varoval, aby neverili slovám nového iránskeho prezidenta Hasana Rúháního o výlučne mierovej povahe jadrového programu jeho krajiny a mali sa pred Iráncami mať naďalej na pozore. „Izrael Iránu nedovolí, aby získal jadrové zbrane. Ak bude Izrael nútený zostať sám, tak zostane sám,“ upozornil izraelský premiér. Netanjahu tiež tvrdí, že Irán s jadrovým arzenálom by bol väčšou hrozbou ako Severná Kórea.

Rúhání na pôde OSN ubezpečil, že islamská republika pre zvyšok sveta nepredstavuje „absolútne žiadnu hrozbu“ a tamojší jadrový program slúži na „výlučne mierové“ účely. Následne po viac než troch desaťročiach zmrazenia diplomatických vzťahov došlo k prvému telefonickému kontaktu medzi iránskym a americkým prezidentom. Zlepšenie vzťahov s USA považuje nová vláda v Teheráne za jednu zo svojich priorít.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Netanjahu #Irán #Kerry #Rúhání