Boris Jeľcin pred 20 rokmi tvrdo potlačil povstanie

Rusko si vo štvrtok pripomína 20. výročie krvavých nepokojov vyvolaných prívržencami komunistickej strany, ktoré vošli do dejín ako ústavná kríza. Dramatické udalosti sa odohrali 3. a 4. októbra 1993 a vyžiadali si takmer 200 obetí.

03.10.2013 16:05
Boris Jeľcin Foto:
Bývalý ruský prezident Boris Jeľcin.
debata (8)

Konflikt sa uskutočnil medzi vtedajším prodemokratickým prezidentom Borisom Jeľcinom a sovietskymi komunistickými sympatizantmi.

Armáda však zasiahla, podporila demokratické zmeny a podľa historikov zabránila tomu, aby sa Rusko ocitlo v chaose. Jeľcinove rozhodnutie vyslať proti jeho odporcom ozbrojené zložky však dodnes Rusi vnímajú ako kontroverzné.

Vzťahy medzi Jeľcinom a parlamentom sa zhoršovali ešte pred vypuknutím krízy. Prezident 21. septembra 1993 parlament rozpustil napriek tomu, že ústava mu to neumožňovala. Jeľcin však svoj krok zdôvodňoval referendom z apríla toho isté roku.

Poslanci reagovali s nevôľou, prezidenta zvrhli a do čela štátu dosadili viceprezidenta Alexandra Ruckoja. Situácia sa vyhrotila 3. októbra, keď demonštranti odstránili policajné zátarasy v okolí parlamentu a pokúsili sa zničiť Ostankinskú televíznu vežu.

Armáda následne na Jeľcinov pokyn demonštrantov, z ktorých viacerí boli ozbrojení, pozatýkala. Podľa vládnych odhadov prišlo pri zásahu o život 187 ľudí, mimovládne organizácie však tvrdia, že obetí bolo až takmer 2 000.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #Rusko #povstanie #Boris Jeľcin