Polícia zneškodnila ženu po streľbe pred americkým Kongresom

Americká polícia po streľbe pri budove Kongresu zneškodnila ženu, ktorá predtým svojím vozidlom narazila do bezpečnostnej bariéry pri Bielom dome, informovala agentúra Reuters. Do washingtonskej nemocnice boli po streľbe prevezení dvaja zranení vrátane jedného policajta.

03.10.2013 21:00 , aktualizované: 22:56
debata (45)

Podľa polície nešlo o teroristický čin. Podľa zdroja Reuters ženu zastrelili, polícia to však dosiaľ nepotvrdila. Žena viezla v aute malé dieťa. Kapitol, sídlo Kongresu, polícia na krátku dobu uzavrela, rovnako ako niektoré ulice v jeho okolí.

Podľa televíznej stanice CNN žena v čiernom automobile, v ktorom viezla malé dieťa, najprv nerešpektovala policajnú výzvu na zastavenie a narazila do bezpečnostnej bariéry pred Bielym domom. Potom začala pred policajtmi utekať smerom k približne tri kilometre vzdialenému Kapitolu, kde začala streľba. Americké televízne stanice najprv uvádzali, že streľbu rozpútala žena, podľa zdrojov CNN však zrejme strieľali len policajti, ktorí chceli ženu prinútiť k zastaveniu.

Polícia informovala, že žena svojím vozidlom zranila jedného z policajtov, ktorý sedel v aute, do ktorého počas naháňačky narazila. Dieťa v ženinom aute podľa záberov CNN policajti vyslobodili z auta bez zjavných zranení.

Policajti pri aute podozrivej ženy po streľbe... Foto: SITA/AP, Charles Dharapak
Kapitol, streľba Policajti pri aute podozrivej ženy po streľbe na Kapitol vo Washingtone.

Jeden zo zákonodarcov, ktorých z bezpečnostných dôvodov dočasne uzavreli vnútri, televízii povedal, že počul „prinajmenšom tucet výstrelov“.

Polícia krátko po streľbe odviedla okoloidúcich do budovy najvyššieho súdu, ktorá stojí v blízkosti Kongresu. Ochranka Kapitolu vyzvala e-mailom všetkých prítomných, aby sa „zavreli, zamkli a držali sa ďalej od vonkajších dverí a okien“. Po niekoľkých desiatkach minút Kongres znovu otvorili a polícia oznámila, že v oblasti už nebezpečenstvo nehrozí.

Podľa polície nešlo o organizovanú akciu a žena nemala komplica. Ďalšie podrobnosti zatiaľ nie sú známe, policajti sa ich chystajú objasniť na tlačovej konferencii.

Jeden z úradníkov Bieleho domu oznámil, že o situácii informovali prezidenta Baracka Obamu, a že prezidentov úrad je v stálom kontakte s políciou.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #zranení #streľba #Kongres #Kapitol