Merkelovej blok začne rokovať o vytvorení veľkej koalície

Nemeckí konzervatívci pod vedením kancelárky Angely Merkelovej začnú v piatok rokovať o možnosti vytvorenia novej vlády s opozičnými sociálnymi demokratmi.

04.10.2013 07:26
Angela Merkelová Foto: ,
Nemecká kancelárka a predsedníčka nemeckej Kresťansko-demokratickej strany CDU Angela Merkelová.
debata

Dôvodom pre oživenie takzvanej veľkej koalície sú nerozhodné výsledky volieb z 22. septembra, v ktorých Merkelovej blok tvorený Kresťanskodemo­kratickou úniou a Kresťansko-sociálnou úniou Bavorska (CDU/CSU) síce zvíťazil, ale nezískal parlamentnú väčšinu a zároveň prišiel o doterajšieho koaličného partnera, keďže Slobodná demokratická strana (FDP) tentoraz neprekročila hranicu zvoliteľnosti.

Sociálnodemokra­tická strana Nemecka (SPD), ktorá skončila na druhej priečke, s konzervatívcami vládla v rokoch 2005 až 2009 a podľa minulotýždňového prieskumu stanice ARD by väčšina Nemcov uvítala, keby spoluprácu obnovili.

Lídri oboch táborov sa v piatok dopoludnia stretnú v berlínskej centrále CDU, žiadne významnejšie rozhodnutia sa však zatiaľ neočakávajú. Predseda SPD Sigmar Gabriel navyše avizoval, že jeho strana je pripravená zostať v opozícii a nebude sa brániť ani zopakovaniu volieb. Pre Merkelovú sú potenciálnym koaličným parnetrom aj Zelení, s ktorými plánuje rokovať v priebehu budúceho týždňa.

debata chyba
Viac na túto tému: #CDU #Angela Merkelová #nemecká vláda