Bez výplat je ohrozená bezpečnosť USA

Americké tajné služby varujú. Ak nedáme mzdy našim ľuďom, výplatu im ponúkne niekto iný. A to sa rovná ohrozeniu bezpečnosti USA.

04.10.2013 09:58 , aktualizované: 10:00
James Clapper, rozviedky, tajné služby, USA Foto: ,
James Clapper, najvyšší šéf spravodajských organizácií Spojených štátov, upozorňuje, že ak pracovníci tajných služieb nedostanú výplatu od štátu, môžu si ich kúpiť cudzie rozviedky.
debata (19)

Na nútenej dovolenke je podľa spravodajskej stránky politico.com 70 percent civilných zamestnancov spravodajských služieb. Od utorka americké federálne úrady pozastavili značnú časť svojich aktivít. Kongres sa totiž nedohodol na rozpočte. Znamená to, že na nútenej dovolenke je asi 800-tisíc ľudí. O nebezpečnej situácii hovoril pred Senátnym výborom pre spravodlivosť James Clapper, najvyšší šéf spravodajských organizácií Spojených štátov. „Čo sa týka regrutovania, je to pre cudzie rozviedky ako rozprávka,“ vyhlásil pred senátormi Clapper.

Podľa neho čím dlhšie zostanú pracovníci tajných služieb bez výplat, tým je riziko väčšie, že môžu podľahnúť zahraničným špiónom. „Nie je to len domáca záležitosť. Ovplyvňuje to naše globálne kapacity,“ tvrdí Clapper a dodal, že vzniknutá situácia vážne narúša americké schopnosti chrániť bezpečnosť krajiny a občanov.

„Vystrašili ste nás na smrť!“ reagoval na Clapperove slová republikánsky senátor Lindsey Graham. „Je nezodpovedné, aby sme v tom všetci pokračovali. Kde je najvyšší veliteľ, dopekla? Je nezodpovedné, že prezident a demokrati v Snemovni reprezentantov nerokujú. Čo sa týka našej Republikánskej strany, tak je nezodpovedné, že nehľadáme spôsob, ako ukončiť tento chaos,“ skritizoval Graham prístup všetkých zúčastnených.

Agentúra Reuters uviedla, že Clapper už nariadil šéfom tajných služieb, aby do práce povolali viac pracovníkov. Otázne však je, nakoľko je hrozba, ktorú spomínal, vážna. Nezhodnú sa na tom ani experti. „Existuje len malá šanca, že sa teraz bude dariť regrutovanie nových špiónov,“ povedal pre Pravdu Robert Blitzerr, expert na národnú bezpečnosť z Univerzity Georgea Washingtona. „Možno sme o trocha viac zraniteľní. Veľká časť personálu ozbrojených síl a tajných služieb však nie je na nútenej dovolenke a pracuje,“ uviedol Blitzerr, ktorý v minulosti pôsobil v FBI.

„Môže nás to vyjsť v oblasti národnej bezpečnosti draho,“ reagoval však Peter Feaver z Dukeovej univerzity. „Prezident Barack Obama možno vyhrá túto bitku s republikánmi, ale môže stratiť v oblasti globálnych výziev. Čím skôr sa domáca kríza vyrieši, tým lepšie pre americkú zahraničnú politiku,“ vyhlásil pre Pravdu bývalý poradca Národnej bezpečnostnej rady v Bielom dome.

Zatiaľ to však na rýchle riešenie nevyzerá. Obama si v stredu večer pozval do Bieleho domu kongresových lídrov demokratov aj republikánov. Schôdzka však nič nepriniesla. Republikánsky šéf Snemovne reprezentantov John Boehner stále hrá podľa nôt fiškálne najkonzervatív­nejšej časti svojej strany, čo sú najmä ľudia z Čajového hnutia. Podľa agentúry Bloomberg sa však stretol aj s viac ako 12 republikami, ktorí chcú dohodu. Pracuje na nej aj asi 40-členná skupina kongresmanov, v ktorej sú zastúpené obe strany. Pre Bloomberg to potvrdil Reid Ribble, republikánsky člen snemovne z Wisconsinu.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #platobná neschopnosť #tajné služby #James Clapper #rozviedky