Štátni zamestnanci v St. Louis majú sendvič Zatvorená vláda grátis

Uzavreté národné parky a pamiatky po celých Spojených štátoch sú najviditeľnejšími dôsledkami rozpočtových sporov, ktoré viedli k uzavretiu veľkej časti amerických úradov.

04.10.2013 16:03
yosemitský park Foto: ,
Cesta do Yosemitského národného parku v USA je pre rozpočtový pat uzavretá. Nemá ju kto spravovať.
debata (2)

Britský spravodajský server BBC vypočítava aj niektoré prekvapivejšie dôsledky sporu.

Napríklad o 8 000 pohra­ničných míľnikov na 8 891 kilometrov dlhej hranici s Kanadou sa teraz stará len jeden človek. Zvyšok osemčlenného tímu, ktorý má na starosti údržbu týchto meter a pol vysokých pätníkov v tvare obelisku, musel zostať doma.

Zatiaľ sa i naďalej udržuje priesek na hranici v lesnatých oblastiach. Túto službu totiž vykonávajú dva päťčlenné tímy najatej súkromnej ​​firmy – ale len do doby, kým dôjdu peniaze aj na ich výplaty.

Vo svete sa uzavrelo všetkých 24 amerických vojenských cintorínov, z ktorých je 20 v Európe. Je v nich pochovaných asi 125 000 amerických vojakov, ktorí zahynuli predovšetkým v obidvoch svetových vojnách.

Politický pat vo Washingtone by mohol pomôcť Iránu, pretože Amerika nemá dosť prostriedkov na obvyklý dohľad na dodržiavanie sankcií voči Teheránu. „Naše kapacity na napĺňanie sankcií … sú paralyzovaním vlády významne obmedzené,“ povedala námestníčka ministra zahraničia Wendy Shermanová.

Vytrvalostní bežci zase prídu o šiesty ročník závodu Grindstone 100. Okolo 200 bežcov sa malo zúčastniť 100 míľ (160 kilometrov) dlhého závodu v podhorí Apalačských vrchov. Závod ale museli zrušiť, pretože trasa viedla cez uzavretý národný park v Západnej Virgínii.

Vo Washingtone pre uzavreté štátne múzeum Smithsonian zažívajú súkromné galérie a múzeá nárast návštevníkov. Napríklad múzeum špionáže, ktoré práve ponúka výstavu o fiktívnom agentovi Jamesovi Bondovi, zaznamenalo o 30 percent viac návštevníkov. Tých pribudlo aj v známej súkromnej galérii Phillips Collection a v zemepisnom múzeu National Geographic.

Kaviarne a reštaurácie po celej krajine ponúkajú štátnym zamestnancom na nútenej dovolenke jedlo so zľavou alebo dokonca zadarmo. Napríklad reštaurácia Sugarfire Smoke House v meste St. Louis má na jedálnom lístku Government Shutdown Sandwich (sendvič Zatvorená vláda), ktorý majú štátni zamestnanci zdarma. Majiteľ Mike Johnson ani nežiada od zákazníkov preukaz potvrdzujúci, kde pracujú.

„V St. Louis je veľa štátnych zamestnancov. Štve ma, že nemôžu pracovať, pretože vo Washingtone sa nevedia dohodnúť. Včera som rozdal 50 takýchto sendvičov a dnes 100. Rozdal by som aj viac a bolo by mi to jedno. Stratil by som trochu peňazí, ale čo. Otvoril som pred rokom a bol to dobrý rok,“ povedal.

Na odbyt idú dobre aj tričká sa satirickými nápismi. Jedna firma ponúka tričko s nápisom „Zvyšný zamestnanec. Na nič sa ma nepýtajte, mám voľno“.

Stredisko pre liečbu rakoviny v štáte Maryland musí týždenne odmietnuť asi 200 nových pacientov, vrátane detí. Do strediska zvyčajne prichádzajú pacienti, ktorých liečba bola inde dosiaľ neúspešná. Liečba doterajších pacientov bude pokračovať, ale nové stredisko prijímať nebude, kým sa pat okolo rozpočtu neskončí.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #USA #Barack Obama #štátny zamestnanec