Pri protestoch islamistov v Egypte sú štyria mŕtvi

Štyria ľudia zomreli pri piatkových stretoch medzi stúpencami zvrhnutého egyptského prezidenta Muhammada Mursího a jeho Moslimského bratstva s bezpečnostnými silami v Káhire.

04.10.2013 17:20 , aktualizované: 21:27
Egypt, nepokoje Foto: ,
Islamské Moslimské bratstvo pravidelne protestuje počas piatkov v uliciach Káhiry.
debata

Protestné pochody sa konali aj v ďalších egyptských mestách, v celej krajine sa zranilo celkom 40 osôb. Oznámilo to egyptské ministerstvo zdravotníctva.

Na protestných sprievodoch sa podľa agentúry AP zúčastnili tisíce egyptských islamistov. Vláda vyslala k trasám sprievodov policajné a vojenské posily, ktoré proti demonštrantom zasahovali slzotvorným plynom a varovnú ostrou streľbou .

V Káhire demonštrovali islamisti pri námestí Tahrír v centre mesta. Ďalší veľký sprievod zamieril k miestu skoršieho protestného tábora pri mešite Raba al-Adavíja vo štvrti Nasr, ktorý bezpečnostné zložky v auguste násilne vypratali. Demonštrácia stúpencov Moslimského bratstva a strety s poriadkovými silami sa odohrávali aj v Alexandrii a dvoch ďalších mestách v delte Nílu.

Demonštranti mávali egyptskými vlajkami a kričali heslá požadujúce zvrhnutie armádneho generála Abdala Fataha Sisiho. Ten velil armádnemu zásahu zo začiatku júla, ktorým armáda odstavila od moci islamistického prezidenta Mursího.

Moslimské bratstvo prezidentovo zvrhnutie označilo za prevrat a jeho stúpenci pri niekoľkotýždňových masových protestoch žiadali Mursího návrat do úradu. Dvaja ich tábory v Káhire vládne sily nakoniec v polovici augusta vypratali, pri ich zásahu ale zomrelo niekoľko stoviek ľudí.

Dočasná egyptská vláda podporovaná armádou, zavŕšila svoje viac než dvojmesačné ťaženie proti bratstvu v závere septembra. Súd vtedy zakázal všetky aktivity bratstva a nariadil konfiškáciu jeho majetku. Zatli takmer celé vedenie islamského hnutia.

debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #nepokoje #Káhira