Janukovyč odvolal prokurátora stíhajúceho Tymošenkovú

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč v piatok formálne uvoľnil z funkcie zástupcu generálneho prokurátora, ktorý bol tvárou trestného stíhania expremiérky Julije Tymošenkovej.

04.10.2013 20:39
ukrajina, janukovyč, prezident Foto: ,
Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč.
debata (5)

Renat Kuzmin bol zbavený svojich právomocí a bude pracovať ako zástupca šéfa ukrajinskej rady národnej bezpečnosti, uvádza sa vo vyhlásení Janukovyčovej kancelárie. Odvolanie Kuzmina, ktorý bol kľúčovou postavou Tymošenkovej stíhania, sa považuje za prvý krok k zlepšeniu naštrbených vzťahov medzi Kyjevom a EÚ pred prelomovým novembrovým summitom v litovskom Vilniuse.

Ďalším krokom je reálna možnosť omilostenia odsúdenej expremiérky a umožnenie jej liečenia v Nemecku. Na tento krok vo štvrtok vyzvala Janukovyča delegácia Európskeho parlamentu pozostávajúca z poľského exprezidenta Aleksandra Kwasniewského a bývalého predsedu EP Pata Coxa. V záujme úspešného vilniuského summitu Východného partnerstva s takýmto postupom súhlasila aj samotná prozápadná líderka.

EÚ trvá na tom, aby Kyjev prepustil Tymošenkovú z väzenia, a podmieňuje tým aj podpis dohody o užších vzťahoch. Janukovyč opakovane odkazuje, že to nie je v jeho právomociach. Prípad Tymošenkovej tak zostáva najvážnejším sporným bodom medzi Kyjevom a EÚ. Expremiérke súd v roku 2011 udelil sedemročný trest za zneužitie premiérskych právomocí, momentálne však čelí ďalším obvineniam, ktoré sa týkajú sprenevery a daňových únikov, ale aj údajného podielu na vražde vplyvného podnikateľa a politika Jevhena Ščerbaňa. Európska únia ukrajinské orgány obviňuje z uplatňovania selektívnej spravodlivosti.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Janukovyč #Tymošenková #Ukrajina