Taliansko sa topí v slzách, volá SOS

Dňom sĺz nazval pápež piatok, keď si Taliansko po prvý raz v histórii uctilo štátnym smútkom utečencov utopených pri jeho brehoch.

05.10.2013 08:41
debata (5)

Pri sicílskom ostrove Lampedusa stroskotala vo štvrtok loď s piatimi stovkami Eritrejčanov, z ktorých iba 155 prežilo. Po vylovení 111 mŕtvych tiel museli záchranári včera pre rozbúrené more prerušiť pátranie po vyše dvoch stovkách nezvestných.

„Hanbím sa a som zhrozený,“ vystihol podľa denníka La Stampa prezident Giorgio Napolitano pocity celého národa zoči-voči najväčšiemu námornému nešťastia pri európskych brehoch v tomto storočí. Podobné tragédie sú na dennom poriadku. Len v pondelok na Sicílii more vyplavilo telá trinástich Afričanov, ktorých pašeráci ľudí prinútili skočiť z lode do vody ďaleko od brehu. Obavy, že vo štvrtok zahynulo v talianskych vodách až 350 ilegálnych migrantov, vyše dvoch tretín vlaňajšej celoročnej bilancie, však krajinou nebývalo otriasli.

Minútou ticha sa začalo vyučovanie v školách i zápasy na futbalových štadiónoch. K súcitu s utečencami veriacich vyzval aj pápež František, ktorý už v júli počas návštevy Lampedusy varoval svet pred „globalizáciou ľahostajnosti“. „Svet sa nestará o ľudí, ktorí utekajú pred otroctvom a hladom, hľadajúc slobodu,“ vyhlásil včera František v Assisi, ktorý vo štvrtok na prvé správy z Lampedusy reagoval spontánnym zvolaním: „Jediné slovo, čo mi prichádza na um je hanba!“

Skupinu zachránených Eritrejčanov v piatok z Lampedusy previezli na sicílsku pevninu. Na malom ostrove, ktorý sa nachádza len 120 kilometrov od afrických brehov, sa totiž v prijímacom stredisku s kapacitou 300 ľudí tiesni až tisíc žiadateľov o azyl. Stroskotancov prepravila na Sicíliu rovnaká loď, ktorá na Lampedusu doviezla vyše sto rakiev pre obete štvrtkového nešťastia, ktoré pre nedostatok miesta v márnici vystavili v hangári miestneho letiska.

Jednu Eritrejčanku prepravili do Palerma už vo štvrtok večer. Žena sa ocitla vo vreci v hangári medzi mŕtvymi. Jeden zo záchranárov si našťastie všimol, že ešte dýcha, takže ju okamžite previezli do nemocnice v sicílskej metropole, kde sa vo vážnom stave zotavuje z podchladenia a zápalu pľúc.

Silným slovám sa neubránil ani taliansky minister vnútra. „Hnev, rozhorčenie a pocit bezmocnosti ma donútili, aby som sa pripojil k zvolaniu pápeža Františka: Hanba,“ vyhlásil Angelino Alfano. Za najnovšiu tragédiu si podľa neho musí spytovať svedomie nielen Taliansko, ale celá Európa. „Európa má na výber: byť či nebyť. Vyberte si, či chcete chrániť svoje hranice, čo znamená, chrániť svojich občanov, ale tiež chrániť pred smrťou tých, čo prekročia tieto hranice.“

Záchranári vykladajú v Lampeduse zo svojho člna... Foto: SITA/AP, Danilo Taralli
Lampedusa Záchranári vykladajú v Lampeduse zo svojho člna telo jedného z utopených.

Podľa Alfana je potrebné zladiť povinnosť ochrany hraníc a zabezpečenia humanitárnych práv imigrantov, čo je podľa neho taká neľahká úloha, že „kto ju vyrieši, zaslúži si Nobelovu cenu“.

V situácii, keď sa od začiatku roka do Talianska priplavilo takmer 32-tisíc ilegálnych migrantov, má podľa Alfana Európska únia morálnu povinnosť pomôcť. „Toto more nie je len hranicou medzi Afrikou a Sicíliou, ale aj medzi Afrikou a Európou, a preto ju musia chrániť európske lode a lietadlá,“ povedal. Minister vnútra sa chystá na budúci týždeň svojich kolegov z „dvadsaťosmičky“ i eurokomisárku pre vnútorné záležitosti Ceciliu Malmströmovú upozorniť, že doterajšie aktivity Frontexu, európskej agentúry na ochranu vonkajších hraníc, nepostačujú.

Frontex včera oznámil, že lode a lietadlá európskej agentúry od začiatku roka pomohli pri pátracích operáciách zachrániť viac ako 16-tisíc životov. Podľa komisárky Malmströmovej však agentúra musí ešte ďalej zlepšiť spôsob vyhľadávania lodí s utečencami, ktoré sa ocitnú v núdzi.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #smútok #utečenci #Lampedusa