Atómová agentúra OSN pošle kontrolu do Fukušimy

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v piatok potvrdila, že v polovici októbra vyšle do Japonska expertný tím, ktorý zhodnotí pokroky pri likvidovaní škôd v jadrovej elektrárni vo Fukušime.

05.10.2013 09:28
debata (2)

Delegácia bude pozostávať zo 16-členného tímu, ktorý budú tvoriť medzinárodní odborníci agentúry OSN. Ich príchod na želanie vlády v Tokiu nadviaže na ich inšpekciu z konca roku 2011, teda niekoľko mesiacov po katastrofe, ktorá odstavila chladiace zariadenia jadrových reaktorov. Odborníci sa stretnú s predstaviteľmi vlády a tamojšími odborníkmi, navštívia priestory elektrárne a deň pred odchodom predložia správu japonskej vláde, ktorú ju zverejní. Tá bude obsahovať aj odporúčania pre ďalšie postupy pri likvidácii škôd.

Japonsko si v marci pripomenulo druhé výročie jednej z najhorších katastrof v dejinách ľudstva, ktorú spôsobilo silné podmorské zemetrasenie. Následné vlny cunami vyradili chladiace systémy elektrárne Fukušima I, ktorá sa nachádza v rovnomennej prefektúre. Z reaktorov začala unikať radiácia, čo si vyžiadalo evakuáciu desiatok tisícov ľudí. V uplynulých týždňoch zaznamenali v areáli odstavenej elektrárne úniky rádioaktívnej vody.

Očakáva sa, že podobne ako v prípade katastrofy v ukrajinskom Černobyli bude odstraňovanie následkov havárie vo Fukušime trvať niekoľko desaťročí. MAAE ešte v auguste vyzvala japonskú vládu, aby konečne vysvetlila, čo sa presne deje v poškodenej jadrovej elektrárni a nevysielala zmätočné signály.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #Fukušima