Chameneí nesúhlasí so všetkým, čo vykonal Rúhaní v USA

Iránsky duchovný vodca Alí Chameneí ocenil diplomatické úsilie novej vlády, avšak určitú časť nedávnej návštevy prezidenta Hasana Rúháního v USA označil za nevhodnú. Chameneí to povedal v prejave, z ktorého v sobotu citovala iránska agentúra ISNA.

05.10.2013 12:33
Chamenei Foto:
Iránsky duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí.
debata (5)

Rúhaní bol v New Yorku na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN. Hovoril tam o tom, že Irán má záujem dohodnúť sa v spore o svojom jadrovom programe a oznámil tiež, že by sa to mohlo podariť do šiestich mesiacov. Pred odletom do Iránu potom hovoril krátko telefonicky s americkým prezidentom Barackom Obamom, čo bol prvý priamy kontakt prezidentov týchto krajín, ktoré majú približne tridsať rokov prerušené diplomatické styky.

Iránsky parlament tento týždeň Rúháního politiku podporil, ale kriticky sa k nej vyjadril veliteľ revolučných gárd, tie patria k oporám vládnuceho duchovenstva. Posledné slovo v základných otázkach iránskej politiky má Chameneí.

„Podporujeme diplomatické kroky vlády, uznávame význam diplomatického úsilia a súhlasíme s tou (Rúháního) cestou. Nie všetko, čo sa však pri newyorskom pobyte stalo, bolo vhodné,“ citovala Chameneího ISNA bez toho, aby spresnila, čo presne iránsky duchovný vodca považuje na Ruháního krokoch za nevhodné.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irán #Rúhání #Chameneí