Rusko s USA požiadali Nórsko o pomoc pri likvidácii sýrskych zbraní

Nórsko by sa mohlo podieľať na likvidácii sýrskych chemických zbraní. Oznámila to v sobotu nórska televízia NRK.

05.10.2013 14:24
Oslo, Nórsko Foto:
Oslo
debata (1)

Podľa nej krajinu o to požiadali USA a Rusko s tým že Nórsko je vzhľadom ma svoju geografickú situáciu pre túto nebezpečnú prácu vhodné.

Sýria súhlasila s tým, že nechá svoj ​​chemický arzenál zlikvidovať. Septembrová rezolúcia BR OSN stanovuje, že by sa tak malo stať do polovice budúceho roka. V Sýrii je už prvá skupina expertov Organizácie pre zákaz chemických zbraní, ktorí majú prezrieť sklady a továrne na výrobu chemických zbraní. Pripravia tiež ich likvidáciu alebo odvoz do inej krajiny.

Nórske ministerstvo zahraničia zatiaľ nepotvrdilo správu televízie. Ohlásilo iba, že krajina je pripravená zúčastniť sa plnení rezolúcie BR OSN. „Je ešte skoro povedať, ako presne sa bude postupovať. Nevieme, akou formou budeme môcť prispieť, zaoberáme sa niekoľkými možnosťami,“ uviedla hovorkyňa ministerstva Ragnhild Imerslundová.

NRK oznámila, že Rusko a USA dali Nórsku čas vyjadriť sa k návrhu do polovice novembra. Rozhodovať bude nová vláda, tá vzišla zo septembrových volieb a začne pracovať 14. októbra. Nórsko podľa NRK nemá vybavenie na ničenie chemických zbraní, ale USA by zrejme boli ochotné dodať svoje mobilné zariadenia.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Nórsko #chemické zbrane