V Keni identifikovali štyroch z útočníkov z nákupného centra

Kenská armáda v sobotu potvrdila mená štyroch mužov, ktorí sa podieľali na septembrovom útoku v nákupnom stredisku v Nairobi.

05.10.2013 16:14
Keňa, útok, Nairobi Foto: ,
Vojaci a policajti na archívnej fotografii strieľajú na teroristov v nákupnom centre Westgate v Nairobi.
debata

O život vtedy prišlo vyše 60 ľudí. Pôvodne sa uvádzalo, že sa na útoku zúčastnilo desať až pätnásť strelcov. V sobotu kenská polícia oznámila, že sa na ňom podieľalo štyri až šesť osôb.

Štvoricu identifikovali za pomoci záberov z bezpečnostných kamier v centre Westgate. Armádny hovorca oznámil, že ide o Abu Baaraata al-Sudaniho, Omara Nabhana, Khattaba al-Keneho a Umayra, ako už v predstihu informovala súkromná televízia v Nairobi. „Potvrdzujem, že to sú mená tých teroristov,“ dodal neskôr hovorca.

Televízia získala a odvysielala zábery, z ktorých je vidieť ozbrojených mužov pomaly prechádzajúcich centrom. Jeden z nich mal nohavice zamazané od krvi, ale nekríval. Zábery sú z popoludnia 21. septembra. Útok, ktorý trval tri dni, sa začal napoludnie a v dobe, z ktorej zábery pochádzajú, už bolo na mieste mnoho mŕtvych.

K akcii sa prihlásila somálska islamistická skupina Šabáb. Motívom bola podľa nej kenská účasť na medzinárodnej operácii proti Šabábu v Somálsku. Veliteľ kenskej polície David Kimaiyo v televízii vyhlásil, že podľa informácií, ktoré majú k dispozícii vyšetrovatelia, vo Westgate útočilo komando zložené zo štyroch až šiestich ľudí.

O identifikovaných mužoch sa vie zatiaľ len málo. Matt Bryden, ktorý v minulosti viedol monitorovaciu skupinu OSN pre Eritreu a Somálsko, oznámil , že Al-Ken a Umayr sú známi členovia kenskej formy hnutia Šabáb, skupiny, ktorá si hovorí Hidžra. Nabhani by podľa neho mohol byť spriaznený s jedným z kedysi najhľadanejších osôb al-Kajdá Saleha Aliho Saleha Nabhana. Bol považovaný za jedného z organizátorov teroristických útokov na veľvyslanectvá v Keni a Tanzánii, pri ktorých v roku 1998 zahynulo približne 250 ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nairobi #Šabáb #útočníci