Potápači našli ďalšie telá z potopenej lode pri Lampeduse

Talianski potápači pokračovali v nedeľu v pátraní po obetiach potopenej lode, ktorá prevážala stovky afrických migrantov a stroskotala vo štvrtok pri ostrove Lampedusa.

06.10.2013 15:13 , aktualizované: 18:40
Lampedusa, potápači Foto: ,
Pri ostrove Lampedusa pokračuje pátranie po mŕtvych utečencoch, ktorí sa potopili na lodi.
debata (4)

Podarilo sa im nájsť ďalších 72 tiel. Zachránilo sa 155 migrantov, asi 250 je stále nezvestných. Utečenci pochádzali podľa OSN najmä z Eritrey a Somálska. V piatok museli pátranie pre silný vietor a rozbúrené more prerušiť. Predpokladá sa, že mnohé telá sa nachádzajú vo vnútri vraku, ktorý je potopený asi kilometer od Lampedusy. Migrantov, ktorí prežili, teraz čaká vyšetrovanie pre neoprávnený vstup do krajiny a hrozí im pokuta až 5 000 eur.

Na Lampeduse si v piatok uctili obete dňom smútku ako aj spomienkovým smútočným pochodom. Lampedusa sa nachádza blízko afrického pobrežia a takmer každodenne sem prichádzajú noví a noví migranti. Mnoho z nich však plavbu neprežije a zahynie vo vodách Stredozemného mora.

Ostrov navštívil nedávno aj pápež František, ktorý sa tam pomodlil za imigrantov a vyzval na väčšiu solidaritu s osobami, ktoré sú nútené opustiť svoju krajinu. Taliansko v tejto súvislosti opätovne vyzvalo Európsku úniu, aby prehodnotila svoju migračnú politiku, ktorá necháva najväčšiu záťaž na krajinách „prvého vstupu“. V stredu navštívi Lampedusu aj predseda Európskej komisie José Manuel Barroso.

Potápači sa ponorili do mora okolo desiatej hodiny, oznámil novinárom policajný šéf Leonardo Ricci Do hľadania obetí sa zapojili tri záchranárske tímy, úvodné fázy operácie majú trvať dve hodiny. Vzhľadom na hĺbku, v akej sa loď potopila, môžu byť potápači pod vodou nanajvýš šesť až sedem minút, spresnil Ricci. Taliansky premiér Enrico Letta oznámil, že oblasť katastrofy v stredu navštívi šéf Európskej komisie José Barroso.

Letta v talianskej televízii znovu vyzval na systémové riešenie problému afrických a blízkovýchodných utečencov. „Všetko sa v priebehu posledných dvoch rokov zmenilo. Väčšina prisťahovalcov neprichádza pre chudobu alebo z ekonomických dôvodov. Na cestu sa vydajú z vojnových zón a miest bojov, zo Sýrie, Líbye, Egypta. Azylové zákony je potrebné zmeniť,“ poznamenal premiér.

Na lodi, ktorá vyplávala v utorok z líbyjskej Misuráty, boli predovšetkým Eritrejčania a Somálčania. Vo štvrtok malo plavidlo pri Lampeduse technické problémy, vypukol na ňom požiar a loď sa potopila. Od roku 1988 zahynulo na mori v snahe dostať sa do Európy približne 19-tisíc ľudí. V minulom desaťročí potom 6 700 osôb zomrelo pri sicílskych brehoch. Taliansko vlani vybavovalo 27-tisíc žiadostí o azyl, v celej Európskej únii o azyl požiadalo vlani na 272-tisíc utečencov.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #Lampedusa