Justícia zbavila Sarkozyho obvinenia v kauze financovania volieb

Francúzska justícia v pondelok zastavila vyšetrovanie bývalého prezidenta Nicolasa Sarkozyho. Vodcovská osobnosť klasickej pravice v krajine tak nepôjde pred súd v afére údajného nelegálneho financovania svojej volebnej kampane v roku 2007. Informoval o tom server francúzskeho denníka Sud Ouest.

07.10.2013 14:26
Nicolas Sarkozy Foto: ,
Bývalý francúzsky prezident Nicolas Sarkozy
debata (2)

„Vyšetrujúci sudcovia v Bordeaux nakoniec usúdili, že obvinenia vznesené proti Sarkozymu sú slabé a neospravedlňujú zámer postaviť ho pred súd,“ uviedol denník. Ostatných desať osôb, ktoré v prípade tiež figurovali, bude justícia ďalej vyšetrovať a pravdepodobne všetci skončia budúci rok pred súdom.

Sarkozyho tento rok v marci vypočúvali ako podozrivého pre zneužitie peňazí miliardárky a dedičky kozmetického giganta L'Oréal Liliane Bettencourtovej. Podľa vyšetrovateľov mohol Sarkozy „zneužiť slabosť“ dnes 90-ročnej ženy, vyhlásenej medzitým za senilnú, až k osobnému obohateniu. Za to by mu hrozil trest až troch rokov väzenia a pokuta 375-tisíc eur.

Päťdesiatosemročný Sarkozy, ktorý vždy akúkoľvek vinu popieral, by sa podľa miestnych komentárov mohol opäť uchádzať o prezidentský post vo voľbách v roku 2017, a mohol by vraj aj vyhrať. Zostáva najvplyvnejšou osobnosťou pravice, zatiaľ čo socialista François Hollande, ktorý ho vlani porazil, voličov sklamal, mienia médiá.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #volebná kampaň #Francúzsko #Nicolas Sarkozy #Liliane Bettencourt #L'Oréal