Favoritom prezidentských volieb v Azerbajdžane je kontroverzný Alijev

V bývalej sovietskej republike Azerbajdžan sa v stredu uskutočnia očakávané prezidentské voľby, v poradí už šieste od vyhlásenia nezávislosti v roku 1991.

07.10.2013 16:05
Alijev Foto:
Azerbajdžanský prezident Ilham Alijev.
debata

Favoritom je aj tentoraz kontroverzný prezident Ilham Alijev, ktorého do čela na ropu bohatého štátu pravdepodobne zvolia aj na ďalších päť rokov. Prezidentom by sa tak mal stať už po tretí raz v rade.

Alijev sa ujal moci v roku 2003 po smrti svojho otca Hejdara, ktorý krajine vládol od roku 1993. V Azerbaj­džane pritom odvtedy neprebehli ani jedny voľby bez toho, aby sa nestali terčom kritiky medzinárodných inštitúcií, ktoré úradom vyčítali ich nedemokratický priebeh. Všetko nasvedčuje tomu, že hlasovanie sa stretne s kritikou zahraničia aj tentoraz. Opozícia sa tento rok prvýkrát zjednotila a proti Alijevovi postavila jediného kandidáta, ten má však podľa prieskumov len mizivé šance na úspech.

Jedna z najmasovejších opozičných demonštrácií za slobodné a spravodlivé voľby sa uskutočnila ešte v auguste. Polícia však proti aktivistom tvrdo zakročila a zadržala niekoľkých prívržencov hlavnej opozičnej strany.

Jediným opozičným kandidátom s aspoň teoretickou šancou na úspech je Džamil Hasanli z Národnej rady demokratických síl, ktorá združuje viaceré politické subjekty. Z nich dva najvýznamnejšie posledné voľby z roku 2008 bojkotovali. Hasanli je profesiou historik, bývalý poslanec a niekdajší poradca Hejdara Alijeva. Kandidovať chcel pôvodne aj populárny scenárista Rustam Ibrahimbekov, úrady mu to však zakázali s odôvodnením, že okrem azerbajdžanského má aj ruské občianstvo.

debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Azerbajdžan #Alijev