Občania EÚ budú mať v celom trestnom konaní právo na právnika

Občania Európskej únie (EÚ) budú mať v trestnom konaní od jeho začiatku až do ukončenia prístup k právnemu poradenstvu, bez ohľadu na to, kde v EÚ sa nachádzajú.

07.10.2013 17:05
diplomati, EÚ, Európska únia Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Návrh Európskej komisie (EK) dnes schválila Rada ministrov, informovala Ingrid Ludviková zo Zastúpenia Európskej komisie v SR. Nové pravidlá občanom EÚ zaručia prístup k advokátovi od začiatku policajného vypočúvania a počas celého trvania trestného konania, právo budú mať i na dôverné stretnutia s advokátom.

Podozriví v zahraničí budú môcť tiež komunikovať so svojou rodinou, budú v kontakte s konzulátom svojho štátu a budú mať právo i prijímať návštevy. Osoby, na ktoré bol vydaný európsky zatykač, budú mať právo na právne poradenstvo v štáte, kde boli zadržané i kde bol na ne vydaný zatykač.

Členské štáty EÚ budú musieť túto legislatívu preniesť do svojich vnútroštátnych predpisov do troch rokov. Podľa Ludvikovej po nadobudnutí účinnosti by sa mohlo toto právo uplatňovať pri ôsmich miliónoch trestných konaní ročne v 28 členských štátoch Európskej únie. Právo na prístup k advokátovi je treťou smernicou v sérii návrhov, ktoré vedú k zaručeniu minimálneho práva na spravodlivý proces v celej Únii, spresnila.

Európska komisia už v minulosti prijala právo na preklad a tlmočenie a právo na informácie v trestnom konaní. Právo na spravodlivý proces a právo na obhajobu sú stanovené v článkoch 47 a 48 Charty základných práv EÚ, ako aj v článku 6 Európskeho dohovoru o ľudských právach. Právo na komunikáciu s treťou stranou je jednou zo základných záruk proti neľudskému a ponižujúcemu zaobchádzaniu, ktoré zakazuje článok 3 Európskeho dohovoru o ľudských právach, dodala Ludviková.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #právnik #justícia