Rusko sa vraj na olympiáde postará o kompletné sledovanie ľudí

Návštevníci zimnej olympiády v Soči by mali radšej nechať doma kvalitné mobilné telefóny a prenosné počítače, inak svoju komunikáciu vystavia cudzím ušiam a očiam. Ruskí hostitelia podľa médií totiž pripravujú neobyčajne dôkladné odpočúvanie a sledovanie internetovej komunikácie.

07.10.2013 18:12
Soči Foto: ,
Ruské mesto Soči sa pripravuje na februárovú zimnú olympiádu.
debata (8)

Ruská tajná služba FSB, ktorá je následníčkou známej sovietskej tajnej polície KGB, disponuje moderným systémom monitorovania, otvárajúcim prístup k všetkej telefonickej a internetovej komunikácii, napísala agentúra AFP s odvolaním sa na nezávislého ruského experta Andreja Soldatova. „Ani operátori nemôžu vedieť, koho, čo a kedy FSB sleduje,“ prezradil.

Ruskí operátori podľa znalca už pred časom boli nútení zaplatiť pokuty, ak vo svojich centrálach nezaistili inštaláciu zariadení Šorm. Systém aj bez súdneho príkazu sleduje prevádzku, bez toho, aby mali operátori tušenie ako konkrétne funguje. Soldatov podozrieva, že FSB nejde len o prehľad dát typu kto, kedy, kde as kým hovoril, ale aj o obsah.

Ministerstvo zahraničia USA podľa britského denníka Daily Telegraph varovalo amerických návštevníkov februárovej olympiády, aby svoje smartphony a notebooky nechali doma. Aj britský denník sa odvoláva na Soldatova a expertku na činnosť ruských spravodajcov Irinu Boroganovou, podľa nich bude v dejisku olympiády fungovať vyspelá sieť pre mobilnú komunikáciu a bezplatné bezdrôtové pripojenie na internet – ako aj prístroje Šorm Omega. To umožňujúce tajnej službe kompletne filtrovať prevádzku týchto sietí a zachytávať informácie za pomoci kľúčových slov.

V pozadí špehovania vraj nie sú len obavy z terorizmu, ale aj „stihomam Kremľa“, obávajúci sa zo západného sprisahania. Bezpečnosť olympiády v Soči má podľa tlače už od roku 2010 na starosti „lovec špiónov“, šéf kontrarozviedky FSB Oleg Syromolotov. Okrem odposluchov majú nad bezpečím olympiády bdieť aj bezpilotné lietadlá a sieť kamier.

Soči leží v blízkosti nepokojného severného Kaukazu. Vodca severokaukazských povstalcov Doku Umarov už v lete vyzval svojich prívržencov z radov radikálnych islamistov na útoky proti olympijským hrám.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #špehovanie #Rusko #Soči #ZOH