Musíme rokovať s Talibanom, myslí si Malála

Šestnásťročné pakistanské dievča Malála Júsufzajová, ktorá sa vlani stala obeťou islamských extrémistov, presadzuje rokovania s militantným hnutím Taliban.

08.10.2013 06:50
Malala Jusufzaiova Foto: ,
Malala Júsufzaiová, ktorá pokračuje v kampani za to, aby každé dieťa malo právo na vzdelanie, oslávila 16. narodeniny v júli tohto roku v sídle OSN.
debata

Favoritka blížiaceho sa vyhlasovania Nobelovej ceny mieru to povedala vo vôbec prvom rozsiahlejšom rozhovore, odkedy na ňu zaútočili Talibanci. „Najlepšia cesta riešenia problémov a boja proti vojne vedie cez dialóg,“ vyhlásila v pondelok pre britskú stanicu BBC. „To však nie je moja práca, je to práca vlády… a je to aj práca pre Ameriku,“ dodala. Malála zároveň obvinila Taliban z porušovania zásad moslimskej viery. „Zabíjanie ľudí, mučenie ľudí a bičovanie ľudí… je absolútne proti islamu. Zneužívajú meno islamu,“ vysvetlila.

Mladé dievča v októbri 2012 v Pakistane postrelil ozbrojenec z hnutia Taliban pre jej iniciatívy podporujúce vzdelávanie dievčat, čo však Taliban odmieta. V ťažkom stave ju previezli do Británie, kde ju operovali. Prebudila sa až o šesť dní a postupne sa jej začala vracať pamäť a reč. Po zotavení sa v marci vrátila do Anglicka, kde teraz študuje. Začiatkom októbra sa ocitla v užšom výbere na Sacharovovu cenu udeľovanú Európskym parlamentom a zároveň sa považuje za favorita na zisk Nobelovej ceny za mier. Jej víťaza oznámia v piatok.

debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Taliban #Malála Júsufzajová #Nobelová cena mieru