Únia chce hodiť koleso topiacim sa z člnov

Európa si spytuje svedomie po najväčšom námornom nešťastí pri jej brehoch v tomto storočí. Kým more včera vydalo už dvestopäťdesiatu obeť z lode plnej afrických utečencov, ktorá minulý štvrtok stroskotala pri sicílskom ostrove Lampedusa, ministri vnútra európskej dvadsaťosmičky hľadali spôsob, ako podobným tragédiám zabrániť. Na ostrov v stredu príde aj predseda Európskej komisie José Barroso.

09.10.2013 09:09
Lampedusa, Taliansko Foto: ,
Telá utopených afrických migrantov vo vreciach v prístave Lampedusa.
debata (3)

Celkovo sa na lodi z Líbye plavilo vyše päťsto Eritrejčanov a Somálčanov. Z nich iba 155 prežilo. Záchranári rátajú s tým, že celkový počet obetí môže presiahnuť až 360, čo by znamenalo, že Lampedusa sa zapíše do dejín, ako najtragickejšie nešťastie afrických utečencov pri európskych brehoch.

„Stredozemné more nesmie zostať obrovským cintorínom pod holým nebom,“ vyhlásil Laurent Fabius, šéf diplomacie Francúzska, ktoré spolu s Talianskom presadilo, aby hlavnou témou ministerskej schôdzky v Luxemburgu boli „ľudia z člnov“, ktorí riskujúc svoje životy zaplavujú Európu. Rím by chcel, aby krajiny EÚ viac pomáhali stredomorským členom únie vyrovnať sa s prílevom utečencov zo severnej Afriky. Len od začiatku roku sa ich do Talianska priplavilo vyše 30-tisíc, najviac z vojnou sužovanej Sýrie, Somálska a Eritrey. „Potrebujeme európsky akčný plán,“ vyhlásil taliansky minister a vicepremiér Angelino Alfano, podľa ktorého krajiny únie by sa mali viac zapájať do pomoci pri zachraňovaní životov v Stredozemnom mo­ri.

Na väčšiu solidaritu členské krajiny vyzvala aj európska komisárka pre vnútorné záležitosti Cecilia Malmströmová. „Prichádzam s návrhom, aby členské štáty zorganizovali veľkú operáciu Frontex, ktorá by zahŕňala celé Stredozemné more od Cypru po Španielsko. A žiadam o nevyhnutnú podporu a zdroje, aby sme to mohli urobiť,“ vyhlásila.

Frontex je agentúra, ktorú únia založila v roku 2004 v rámci spoločného postupu k prisťahovalectvu na stráženie svojich vonkajších hraníc. Agentúra, sídliaca vo Varšave, má analyzovať migračné cesty, vyvodzovať závery a organizovať operácie pri vonkajších hraniciach. Agentúra zápasí s vážnymi finančnými problémami. Pre krízové „uťahovanie opaskov“ sa jej rozpočet scvrkol zo 118 miliónov eur v roku 2011 na 90 miliónov v roku 2012 a 85 v tomto roku. Hoci jej technické vybavenie závisí od dobrej vôle zopár členov, ktorí jej dávajú k dispozícii hŕstku plavidiel a helikoptér, Frontex o sebe tvrdí, že v posledných dvoch rokoch zachránil v Stredozemnom mori 16-tisíc životov.

Európska únia sa teraz chystá spustiť nový systém, ktorý by mal lepšie odhaľovať, identifikovať a pomáhať plavidlám, ktoré sa plné migrantov ocitnú v núdzi. Systém Eurosur by mal začať fungovať už počas nadchádzajúcej zimy, popri svojich stúpencov však má aj svojich odporcov. „Len sťaží príchod migrantov do Európy, čo zákonite vyvolá nové tragédie, hľadanie nových ciest, stále nebezpečnejších a drahších pre prisťahovalcov,“ spochybňuje význam Eurosuru odborníčka na prisťahovalectvo Claire Rodierová. Nový systém podľa nej nerieši hlavný problém, za ktorý považuje dôvody, prečo sa utečenci vydávajú na nebezpečnú cestu do Európy.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #Lampedusa #Eritrejčania #Somálčania #ľudia z člnov