Nemeckí neonacisti vraj plánovali atentát na kancelára Schrödera

Členovia nemeckej neonacistickej bunky Národnosocialistického podzemia (NSU), ktorým sú pripisované vraždy desiatich ľudí prevažne prisťahovaleckého pôvodu a ďalšie zločiny, mohli plánovať aj útok na bývalého kancelára Gerharda Schrödera.

09.10.2013 11:25
Gerhard Schröder Foto:
Bývalý nemecký kancelár Gerhard Schröder.
debata

Podľa polície to naznačuje fotomontáž nájdená v ich počítači, na ktorej je vtedajší šéf nemeckej vlády vyobrazený s nápisom „Ty si ďalší na rade!“. Od svojho úmyslu ale neonacisti nakoniec zjavne upustili.

Na ďalší z možných cieľov NSU upozornila vo svojej výpovedi kriminalistka počas procesu s jedinou žijúcou členkou skupiny Beate Zschäpeovou. V poslednom úkryte neonacistického tria v saskom meste Zwickau (Chemnitz), ktorý sa Zschäpeová po odhalení jej komplicov neúspešne pokúsila zničiť, policajti našli aj počítačový pevný disk. Ten okrem materiálov s krajne pravicovou tematikou skrýval tiež inkriminovanú fotomontáž.

Podľa kriminalistky vznikla fotomontáž v roku 2002, keď bol Schröder v úrade. Zobrazuje vtedajšieho kancelára za mrežami a s židovskú hviezdou na prsiach. Tento výjav dopĺňa anglický nápis „Ty si ďalší na rade!“. K atentátu na vtedy najmocnejšieho muža Nemecka sa radikáli ale asi neodhodlali. V animovanom videu, v ktorom sa prihlásili k vraždám prisťahovalcov a k bombovým útokom v migrantských štvrtiach, o ňom žiadna zmienka nie je.

Či členovia NSU skutočne plánovali zaútočiť na Schrödera, nie je jasné. Zschäpeová odmieta na súde vypovedať a jej dvaja spoločníci Uwe Böhnhardt a Uwe Mundlos si v novembri 2011 pred hroziacim zadržaním vzali život. Server denníka Bild poznamenal, že fotomontáž s kancelárom mohli zamýšľať i na použitie ako potlač na tričko.

Trojica neonacistov podľa vyšetrovateľov v rokoch 2000 až 2007 zavraždila ôsmich tureckých prisťahovalcov, jedného Gréka a mladú nemeckú policajtku. Okrem toho sú podozriví zo spáchania dvoch bombových útokov v prisťahovaleckých štvrtiach v Kolíne nad Rýnom v rokoch 2001 a 2004, pri ktorých sa zranilo 23 ľudí, a z prepadnutia 15 bánk, čím získavali peniaze na život v ilegalite a svoju zločineckú činnosť.

Proces s Zschäpeovou a štyrmi údajnými podporovateľmi NSU sa začal v Mníchove tento rok v máji a mal by trvať najmenej do konca budúceho roka. Jedinej žijúcej členke takzvanej bunky zo Zwickau hrozí až doživotie .

debata chyba
Viac na túto tému: #Gerhard Schröder #Beate Zschäpeová