Podrezaný jazyk škodí nielen Zemanovi

Táto návšteva je návštevou štátu Izrael a to je to isté, ako keby ste ma žiadali počas návštevy akéhokoľvek iného štátu, aby som navštívil aj susedný štát, reagoval český prezident Miloš Zeman počas návštevy Izraela na otázku novinárov, prečo v rámci návštevy nenavštívi aj palestínske územia.

09.10.2013 12:13
Zeman, Peres, Izrael Foto: ,
Český prezident Miloš Zeman počas návštevy Izraela s izraelským prezidentom Šimonom Peresom.
debata (2)

Zemanove vysvetlenie sám jeho autor postavil na hlavu, keď vzápätí v utorok navštívil Olivovú horu vo východnej časti Jeruzalema, ktorý medzinárodné spoločenstvo neuznáva ako súčasť Izraela, a na ktorú si nárokujú Palestínčania.

Zeman tak pokračuje v kontroverzných vyhláseniach a konaniach aj počas terajšej trojdňovej oficiálnej návštevy v Izraeli. Ešte pred jej začiatkom rozbúril hladinu nielen v arabskom svete vyjadrením, podľa ktorého Česká republika by vraj mohla preniesť svoje zastupiteľstvo z Tel Avivu do Jeruzalema. Čosi také, teda porušenie štatútu Jeruzalema, si doteraz nedovolili ani najbližší spojenci Izraela vrátane USA. A to napriek tomu, že už v júni 2001 vtedajší izraelský premiér Ehud Barak vyhlásil, že USA premiestnia svoje veľvyslanectvo z Tel Avivu do Jeruzalema do 20. januára 2001. Teda do dátumu nástupu do funkcie budúceho amerického prezidenta.

Aj keď Kongres USA ešte v roku 1995 schválil zákon o presune veľvyslanectva do svätého mesta, prezidenti USA doteraz využívajú pasáž, ktorá im umožňuje spomínaný krok odložiť „z dôvodov národnej bezpečnosti“.

Miloš Zeman, ešte ako český premiér, stačil počas cesty do Izraela v roku 2002 napáchať nemálo problémov. Vtedy napríklad porovnával palestínskeho lídra Jásira Arafata s Hitlerom alebo navrhoval, aby sa palestínski utečenci presunuli do Saudskej Arábie… Tak ako dnes aj vtedy sa pokúšalo Zemanovo okolie žehliť výroky politika, ktorý si podľa mnohých komentátorov stále zrejme neuvedomuje, že menej znamená niekedy viac. Ako konštatoval portál týždenníka Reflex, „prezident by urobil najlepšie, ak by nehovoril o veciach, ktorým nerozumie a netváril sa ako hlava veľmoci, ktorou skutočne zatiaľ nie sme“. Už mu to vraj dali taktne najavo viacerí, ale „on to stále akosi nepochopil“.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Zeman #Izrael #Palestína