Newyorská reštaurácia servíruje ticho: Pokoj, prosím!

S dôrazným okríknutím "Ticho, prosím, vaša večera sa podáva!" môžu počítať zákazníci jednej z newyorských reštaurácií, ktorá sa rozhodla zakázať akúkoľvek konverzáciu nad svojím špeciálnym štvorchodovým menu pre túto príležitosť.

09.10.2013 15:44
Agent, ticho, ústa, pssst, tajná služba Foto:
Ilustračné foto
debata

Tichá večera v brooklynskom podniku Eat vyjde podľa agentúry AP na 40 dolárov (30 eur). Šéf podniku Nicholas Nauman tvrdí, že sa inšpiroval stravovaním v spoločnosti mlčanlivých budhistických mníchov v Indii, kde strávil istý čas.

„Je to jednoducho príležitosť tešiť sa z jedla spôsobom, aký ste nemuseli poznať,“ hovorí a uisťuje o „silnej energii“, ktorú je možné cítiť v okamihoch, keď nie je počuť nič viac, než len škrabanie príboru po tanieri a šramot z kuchyne.

„Ako matka dvoch pätnásťročných chalanov to považujem za fantastické,“ myslí si o nápade vyraziť si na tichú večeru do reštaurácie Tanya Steelová, šéfredaktorka gastronomického webu Epicurious. „Ale ako osoba, ktorá všetko nakoniec zaplatí, si myslím, že by som sa cítila ako v nemom filme. Bolo by to neskutočne namáhavé.“

Tichá večera podľa expertov môže predstavovať ďalší z neobvyklých spôsobov, ako podnik na seba upozorní v tvrdej konkurencii. V chicagskej reštaurácii Moto smú hostia zjesť aj jedálny lístok. V Paríži, Londýne, Barcelone aj Moskve sa zase nachádzajú podniky „Dans le Noir?“, Ktoré v súlade s názvom servírujú potme.

Stravníci v Eate naposledy chrúmali šaláty a sŕkali polievky celkom potichu. Jeden z klientov dokonca vyšiel za dvere, aby si odkašľal bez porušenia pravidiel. A jeden pár sa zase snažil mimikou nahradiť slová. „Je to niečo ako meditácia. Ticho hovorí samo za seba,“ hovorí majiteľ reštaurácie Jordon Colon.

debata chyba
Viac na túto tému: #ticho #New York #reštaurácia #večera