Exprezidenta Egyptu Mursího budú súdiť 4. novembra

Zosadeného egyptského prezidenta Muhammada Mursího, ktorý čelí obvineniu z podnecovania k zabíjaniu demonštrantov, predvedú prvýkrát pred súd 4. novembra. V stredu o tom informovala oficiálna tlačová agentúra MENA.

09.10.2013 16:21
Mursí Foto:
Zvrhnutý egyptský prezident Muhammad Mursí
debata

V súvislosti s krviprelievaním z decembra 2012 by mali začať súdiť aj 14 spoluobžalo­vaných členov hnutia Moslimské bratstvo, ktoré Mursího vynieslo k moci. Bývalý prezident je obvinený aj z ďalších zločinov, ktorých sa údajne dopustil pri úteku z väzenia v roku 2011. Od zbavenia moci armádou 3. júla ho zadržiavajú na utajenom mieste.

Strety medzi prívržencami a odporcami Mursího, ktoré sa odohrali začiatkom decembra pri prezidentskom paláci v Káhire, neprežilo najmenej sedem ľudí, Moslimské bratstvo však tvrdí, že väčšinu obetí tvoria práve islamisti. Prokuratúra napriek tomu vzniesla obvinenia voči exprezidentovi ako aj viacerým jeho spolupracovníkom a vysokým predstaviteľom hnutia.

Egypt sa od júla, keď armáda zosadila Mursího po masových protestoch, zmieta v politickom a ekonomickom chaose, pričom opozíciu vystriedali v uliciach exprezidentovi stúpenci požadujúci jeho opätovné dosadenie. Najnovšie násilné strety si v krajine cez víkend vyžiadali najmenej 57 mŕtvych a niekoľko stoviek zranených.

debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #Mursí #súd