Voči aktivistom Greenpeace v Arktíde vznesú nové obvinenia

Ruský federálny vyšetrovací úrad v stredu oznámil, že viacerí z aktivistov Greenpeace zadržaných v Arktíde sa budú okrem pirátstva zrejme zodpovedať aj z "iných závažných zločinov".

09.10.2013 19:10
debata (6)

Podľa zverejneného vyhlásenia sa totiž na palube ich lode s holandskou vlajkou našli „omamné látky“ a niektoré časti vybavenia boli „dvojakého účelu“. Obvinenia vznesené voči všetkým 30 členom posádky je tak potrebné „upraviť“, pričom vyšetrovanie stále nie je uzavreté a zameriava sa okrem iného na to, kto z aktivistov „úmyselne vrazil do motorových člnov pobrežnej stráže a zabránil tak jej príslušníkom v plnení svojich povinností“. Narkotikami nájdenými v plavidle sú podľa úradu „pravdepodobne maková slama a morfín“.

Greenpeace tvrdenie o nezákonných látkach na palube popiera s tým, že posádka mala pri sebe výhradne „zdravotnícky materiál“, čo údajne prekontrolovali ešte v Nórsku pomocou cvičeného psa. Takzvaná maková slama slúži na výrobu ópia, zatiaľ čo morfín býva využívaný ako prostriedok proti bolesti a pre jeho skladovanie platia v Rusku prísne pravidlá.

Celú posádku lode Arctic Sunrise, ktorú tvorili štyria Rusi a 26 cudzincov pochádzajúcich zo 17 krajín, ruské orgány ešte minulý týždeň obvinili z pirátstva, za čo im v prípade usvedčenia hrozí 10– až 15-ročný pobyt vo väzení a vysoká pokuta. Skupinu zadržala v septembri pobrežná stráž pri vrtnej plošine Prirazlomnaja v Barentsovom mori, ktorú sa ochranári pokúsili obsadiť, aby upozornili na riziká ťažby ropy v Arktíde. Prípad nedávno komentoval aj ruský prezident Vladimir Putin, podľa ktorého by aktivisti napriek porušeniu zákonov nemali byť považovaní za pirátov.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #arktída #Greenpeace #Vladimir Putin #piráti