Americká vláda zmrazila veľkú časť vojenskej pomoci Egyptu

Spojené štáty zmrazia časť finančnej pomoci pre Egypt ako aj dodávky ťažkej vojenskej techniky do tejto krajiny v reakcii na krvavé potlačenie demonštrácií po zosadení prezidenta Muhammada Mursího.

10.10.2013 10:16
Egypt, nepokoje Foto: ,
Prívrženci zvrhnutého exprezidenta Muhammada Mursího počas jedného z protestov v centre Káhiry.
debata (3)

Hovorkyňa ministerstva zahraničia Jen Psakiová v stredu informovala, že pomoc bude zmrazená až do uskutočnenia demokratických zmien vrátane vytvorenia civilnej vlády prostredníctvom slobodných volieb. Spojené štáty prestanú do Egypta dovážať napríklad helikoptéry Apache, stíhačky F-16 a tanky typu Abrams. USA podľa Psakiovej zachovajú napríklad dodávky súčiastok, poskytovanie vojenského výcviku ako aj pomoc pri ochrane egyptských hraníc. Zachová sa aj pomoc v oblastiach ako zdravotníctvo a školstvo.

Spojené štáty poskytujú Egyptu každý rok pomoc vo výške 1,55 miliardy dolárov, pričom väčšina tejto pomoci je vojenská. USA sa rozhodovali medzi presadzovaním demokracie a ľudských práv a vojenskou spoluprácou s vplyvnou egyptskou armádou už od zvrhnutia Mursího armádou v júli tohto roku a následného krvavého potlačenia protestov. Násilnosti odvtedy neustávajú a len túto nedeľu pri nich zahynulo najmenej 57 ľudí.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #Mursí #USA #finančná pomoc