Líbya žiada USA o vydanie Libího

Pod líbyjsko-americkou pokrývkou je prihorúco. Stalo sa tak po tom, čo americké komando ešte v sobotu unieslo v Tripolise Anasa Libího (49), podľa Washingtonu člena vedenia teroristickej siete Al-Kajdá.

10.10.2013 12:00
Líbya, vojna Foto:
Ilustračné foto
debata (4)

V Líbyi len veľmi ťažko prehltli, že Američania si urobili z krajiny korzo. Tripolis zároveň žiada Washington, aby uneseného vrátil do vlasti, v ktorej by sa mal konať súd. Ibaže Američania chcú Libího súdiť v New Yorku, pretože sú presvedčení, že stál za útokmi na americké ambasády v Keni a Tanzánii, kde v roku 1998 zahynulo 224 lidí.

Líbyjskú žiadosť o vydanie potvrdil nielen premiér Alí Zajdán, ale v utorok ju dal na papier aj parlament, ktorý vo schválenom dokumente žiada „okamžité vydanie líbyjského občana".

Aj podľa utorkového vyjadrenia premiéra Zajdána sú síce „vzťahy s USA pre Líbyu dôležité, ale rovnako dôležitá je aj starostlivosť o vlastných občanov". Ako premiér zdôraznil, Američania síce pomohli Líbyjčanom počas revolúcie, ale na druhej strane aj keď únos vzťahy Tripolis – Washington neovplyvní, Líbya „svojich synov neopustí".

Napriek snahe oficiálneho vedenia v Tripolise udržať napätú situáciu v prijateľných medziach čoraz radikálnejšiu reakciu na únos cítiť zo strany islamských skupín, ktoré pôsobia v krajine od zvrhnutia Muammara Kaddáfího nezávisle od ústrednej vlády. Niektorí predstavitelia radikálov už pohrozili útokmi na strategické ciele, ako sú plynovody, lietadlá a lode ako reakciou na únos Libího.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #terorista #komando