Kyjev pripravuje milosť alebo zákon na mieru

Podpis asociačnej dohody Ukrajiny s EÚ, ako aj prepustenie väznenej expremiérky Julie Tymošenkovej je podľa viacerých nielen ukrajinských zdrojov hotovou vecou.

10.10.2013 11:30
tymosenkova Foto:
Priaznivci odsúdenej a väznenej ukrajinskej expremiérky Julie Tymošenkovej žiadajú jej prepustenie.
debata (3)

„V prípade Tymošenkovej, ktorá súhlasila s prepustením na liečenie do Nemecka, je jediným problémom schválenie príslušnej zákonnej normy. Tak, aby neumožňovala oslobodenie bez výnimky všetkých, ktorí porušili zákony. Teda musí byť takpovediac ušitá na mieru väznenej expremiérky,“ povedal pre Pravdu dobre informovaný ukrajinský zdroj, ktorý chcel ostať v anonymite.

Východisko ponúkli vraj Poliaci, ktorí spomínaný zákon majú a podľa ktorého sa napríklad pobyt na liečení nezaratúva do doby trestu. Otázkou však je, či parlament dokáže včas schváliť normu týkajúcu sa akýchsi prázdnin počas výkonu trestu.

„Ak sa to podarí, tak nie je v prípade Tymošenkovej liečby vylúčené, že bude pobyt v zahraničí naťahovať do prezidentských volieb s tým, že v prípade výhry opozičného kandidáta by mohla dostať od neho milosť a možno by sa vrátila aj do premiérskeho kresla. Samozrejme, sú to iba ničím nepodložené špekulácie,“ dodal zdroj.

Napokon v súčasnej politickej konštelácii nemá o návrat Tymošenkovej do vysokej politiky záujem nielen veľká časť ukrajinskej opozície, ale ani Brusel. Tým skôr, že prezident Viktor Janukovyč i kabinet Nikolaja Azarova jasne proklamujú a aj konajú v prospech proeurópskeho smerovania krajiny.

Podľa ukrajinského politológa Vladimira Fesenka je však šitie zákona na mieru Tymošenkovej otázne. „Nevylučujem, že sa nič nezmení a problém ostane nevyriešený,“ neskrýva pesimizmus Fesenko vo vyjadrení pre agentúru Unian. Vychádza pritom z doterajších oficiálnych vyhlásení terajších mocenských štruktúr vrátane samotnej vládnej Strany regiónov. „Veľa sa rozpráva, ale chýba iniciatíva,“ dodáva politológ. V hre je však ešte stále milosť prezidenta. Podľa Aleksandra Kwaśniewskeho, do roku 2005 prezidenta Poľska, ide síce o zložité politické, ale technicky jednoduché rozhodnutie s cieľom vyriešiť problém.

Aj v prípade očakávaného podpisu asociačnej dohody Ukrajiny s úniou vo Vilniuse koncom novembra nemajú na Ukrajine stále úplne jasno v jeho konkrétnom dosahu. Viacerí politológovia napríklad upozorňujú, že aj keď podpis dokumentu je politickým krokom, následné ekonomické zblíženie únie s Ukrajinou bude znamenať zákonitý pokles výkonu hospodárstva, zvyšovanie cien, a teda pokles životnej úrovne Ukrajincov. Opätovné zákonité naštartovanie ekonomiky nastane podľa odborníkov až po tom, čo si Ukrajinci osvoja európske normy zabehané v únii.

„Probléme spočíva aj v načasovaní tzv. prechodného obdobia. Počas neho sa očakáva pokles a jeho dosah by mal vrcholiť na jeseň 2014. Teda len niekoľko mesiacov pred prezidentskými voľbami v roku 2015. A aj v prípade Ukrajincov platí, že ich zaujíma prítomnosť a nie to, čo bude zajtra,“ reagoval už spomínaný zdroj na otázku Pravdy týkajúcu sa spojenia budúcich volieb hlavy štátu a spolupráce s úniou. Terajší prezident Janukovyč, ktorý sa chce uchádzať o ďalší mandát, by tak nemusel získať potrebný počet hlasov.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Tymošenková #Ukrajina