Kto získa Nobelovu cenu za mier?

Hlavná favoritka na udelenie Nobelovej ceny za mier je pakistanská školáčka Malala Júsufzaiová, povedal v rozhovore pre Pravdu Kristian Berg Harpviken, riaditeľ Inštitútu pre výskum mieru v Osle.

11.10.2013 06:00
Harpviken Foto:
Kristian Berg Harpviken predpokladá, že cenu mieru udelia v tomto roku jednotlivcovi. Nemyslí si, že laureátom sa stane nejaká organizácia.
debata (4)

Vytvoril zoznam, v ktorom rozdeľuje šance nominovaných. Mladá Pakistanka svoje šance zvýšila vystúpeniami v poslednom období.

Podľa Harpvikena bol jej prejav pred mikrofónmi v OSN jeden z najinšpirúcej­ších, aké odozneli na pôde Spojených národov v tomto roku. Malalu Júsufzaiovú vo štvrtok poctili aj udelením Sacharovovej ceny za slobodu myslenia.

Júsufzaiová si získala obrovský obdiv. S vážnym poranením hlavy prežila atentát, ktorý na ňu spáchali islamskí radikáli. Napriek pokračujúcim vyhrážkam nevzdala zápas za právo všetkých detí na vzdelanie. Má však naozaj šancu dostať Nobelovu poctu, keďže je veľmi mladá?
Považujem ju za najsilnejšiu kandidátku na cenu mieru. Jej príbeh vyznieva nielen dojímavo. Upriamila pozornosť na právo získať vzdelanie. Reč je o oblastiach všade tam, kde zúria vojny, kde sú ničené školy, kde nenávisť alebo predsudky zabraňujú deťom učiť sa. Vzdelanosť súvisí s mierom, pretože vedomosti dávajú človeku správny rozum; neženú ho k tomu, aby vyhľadával násilie. Júsufzaiová má síce len šestnásť rokov. Samozrejme, že vyvstáva otázka o mladom veku. Keď si však všimnete integritu osobnosti tohto dievčaťa, tak je už vyspelá na to, aby mohla byť ocenená cenou mieru.

Na jej adresu zazneli pochvaly, keď sa ukázala na pôde OSN a podobne to platí o ďalších vystúpeniach mladej hrdinky. Mohli sa tým zvýšiť šance na udelenie najslávnejšej ceny?
Uzávierka nominácií na cenu za mier býva tradične 1. februára. Odvtedy uplynulo pomerne veľa času a ja sa nazdávam, že Júsufzaiová vo viacerých prípadoch oslnila. Mal som dojem, že prejav, ktorý predniesla v OSN, bol jeden z najviac inšpirujúcich, aké odzneli na pôde Spojených národov v tomto roku. Hovorila o práve detí na vzdelanie, o ich práve žiť v mieri. Vyslovila napríklad krásnu vetu, že nezvyšuje hlas, aby kričala, ale aby bolo počuť tých, ktorých hlasy nepočuť.

Mohlo jej nahrať aj to, že v päťčlennom nórskom Nobelovom výbore majú väčšinové zastúpenie ženy?
Majú tri hlasy z piatich a je o nich známe, že sa veľmi zaujímajú o práva detí a žien. Rovnako to však môžeme povedať aj o dvoch mužoch, ktorí sedia vo výbore. Preto by som to nezúžil na postoj trojčlennej ženskej väčšiny. Pravda je, že vidíme zvýšenú pozornosť venovanú ženám. Pred dvoma rokmi nórsky Nobelov výbor udelil cenu mieru trom ženám za nenásilný zápas za bezpečnosť žien.

Na druhé miesto ste zaradili konžského gynekológa Denisa Mukwegeho, ktorý pomáha obetiam znásilnenia. Prečo mu dávate takú vysokú šancu?
Neúnavný a obetavý lekár, ktorý upozornil na boje v Kongu, kde sa obeťami stávajú aj dievčatá a ženy, ktoré znásilnia. Nemocnicu, v ktorej nachádzajú pomoc, vedie už štrnásť rokov. Musím vás opraviť, pretože som aktualizoval poradie a na druhé miesto som zaradil tri ruské dámy. Mukwegeho som presunul na piate miesto.

Čiže druhé sú Ľudmila Alexejevová, Svetlana Gannuškinová a Lilja Šibanová?
Áno. Sú to tieto bojovníčky za ľudské práva.

Vlani získala cenu za mier Európska únia. Dá sa preto usudzovať, že teraz to nebude organizácia?
S veľkou pravdepodobnosťou udelia poctu jednotlivcovi. Poznáme však prípady, keď nórsky Nobelov výbor rozdelil cenu medzi organizáciu a osobu. V roku 2007 to bolo Panel o klimatických zmenách a bývalý viceprezident USA Al Gore, desať rokov predtým Medzinárodná kampaň za zákaz nášľapných mín a americká aktivistka Jody Williamsová. Myslím si však, že o niekoľko dní sa dozvieme iba meno jednotlivca. Vychádzam z predpokladu, že členovia výboru chceli vybrať osobnosť, ktorá sa stane tvárou riešenia konkrétneho problému.

Medzi nominovanými sa nachádza veľa ľudí s pozoruhodnými osudmi. Napríklad Susana Trimarcová, ktorá v Argentíne pomáha dostať na slobodu dievčatá a ženy, čo boli prinútené k prostitúcii. Spadá jej príbeh do predstáv Nobelovho testamentu o oceňovaných?
Nijako nespochybňujem zásluhy Trimarcovej, ale ak sa máme pridŕžať Nobelovho závetu, v ktorom položil dôraz na význam mieru, tak v jej prípade nevidím spojitosť. Istotne by mohla dostať iné ocenenia, veď boj proti sexuálnemu zneužívaniu sa zaraďuje medzi celosvetovú agendu.

Mukwege však tiež pomáha sexuálnym obetiam.
Lekára z Konga vnímajme v iných súvislostiach. Pomáha dievčatám a ženám v ozbrojenom konflikte, v ktorom sa znásilňovanie stalo súčasťou vojnovej taktiky.

Na zozname nominovaných figuruje aj meno bieloruského aktivistu Alesa Bjaljackeho. Cena mieru pre neho by posilnila demokratické hnutie v krajine, o ktorej sa hovorí, že ju vedie posledný európsky diktátor, ktorý sa volá Alexandr Lukašenko?
Nezaradil som Bjaljackeho síce medzi favoritov, ale napriek tomu sa nazdávam, že nórsky Nobelov výbor mohol diskutovať o jeho mene. Udelenie pocty by vyvinulo tlak na oslobodenie väzneného Bielorusa. Spomínané tri ruské dámy som posunul na druhé miesto, ale ak by si členovia výboru namiesto nich vybrali Bjaljackeho, potom takáto voľba by vyvolala menej hnevu, ako by sa dalo očakávať, z Kremľa.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #mier #Nobelova cena #Malála Júsufzajová