EP po tragédii na Lampeduse podporil novú ochranu hraníc

Europoslanci vo štvrtok dali zelenú novému systému ochrany vonkajších hraníc, ktorý by mal zabrániť nelegálnemu obchodu, ale aj stratám na životoch pri úsilí utečencov dostať sa do Európskej únie.

10.10.2013 17:27
debata (2)

Pravidlá pre fungovanie systému EUROSUR schválil europarlament týždeň po tom, čo pri talianskom ostrove Lampedusa zahynuli stovky afrických migrantov na ceste do EÚ.

Európska komisia s návrhom na vytvorenie nového mechanizmu na ochranu hraníc prišla v decembri 2011. Štáty by sa v rámci systému mali zapojiť do novej komunikačnej siete, ktorá im umožní vymieňať informácie medzi sebou a s európskou agentúrou pre správu vonkajších hraníc (Frontex).

Malo by tak byť možné sledovať v reálnom čase informácie poskytnuté členskými štátmi a ďalšími zdrojmi. Počíta sa ale tiež so zdieľaním techniky pre sledovanie, ako sú satelity alebo systémy hlásenia lodí. Štáty EÚ zapojené do EUROSUR budú tiež musieť rešpektovať zákaz vrátenia, ktorý zakazuje vracať migrantov na miesta, kde by im mohla hroziť smrť či obmedzenie slobody.

„EUROSUR bude lepší než Frontex,“ povedal v stredu novinárom holandský europoslanec Jan Mulder, ktorý mal prerokovanie textu v europarlamente na starosti. Systém by vraj mohol hrať rolu v opatreniach na lepšie sledovanie oblastí Stredozemného mora, o ktorých v utorok informovala európska komisárka zodpovedná za vnútorné záležitosti Cecilia Malmströmová .

S prevádzkovými pravidlami nového systému súhlasilo 18 členských štátov vrátane Poľska alebo Rumunska. EUROSUR začnú používať 2. decembra. V ostatných členských štátoch by mal nový systém začať fungovať 1. decembra budúceho roka. Brusel pôvodne odhadoval, že nový systém bude EÚ v rokoch 2014 až 2020 stáť zhruba 244 miliónov eur. Podľa Malmströmovej by však náklady nakoniec mohli byť o niečo nižšie.

Pri havárii lode s africkými utečencami pri ostrove Lampedusa neďaleko Sicílie minulý týždeň zahynulo vyše 300 ľudí, prežilo len 155. Tragédia pritiahla pozornosť k problému s nekončiacim prílivom utečencov, na ktoré Taliansko a ďalšie stredomorské štáty v rámci EÚ dlhodobo upozorňujú.

Predstavitelia EÚ tento týždeň čelili kritike, že reakcia zodpovedných orgánov prichádza neskoro. Podľa Malmströmovej je však nespravodlivé hovoriť, že Európa so situáciou roky nič nerobila. Frontex vraj zachraňuje životy každý týždeň, spolupráca s krajinami na opačnej strane Stredomoria je bližšia a v Bruseli sa teraz uvažuje o možnosti udeľovať humanitárne víza, povedala Malmströmová v stredu večer europoslancom.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #Lampedusa #EUROSUR #Frontex #imigranti #Stredomorie