Získa Malala po Sacharovovi aj Nobela?

Cenu, ktorú získal aj Alexander Dubček, si tento rok odnáša šestnásťročná Pakistanka Malala Júsufzaiová.

11.10.2013 08:30
debata (1)

"Chcem pripomenúť, že 250 miliónov mladých žien a dievčat vo svete nemôže slobodne chodiť do školy. Príklad Malaly nám pripomína našu povinnosť a zodpovednosť zaistiť vzdelanie pre deti. Je to naša najlepšia investícia do budúcnosti,“ povedal vo štvrtok predseda Európskeho parlamentu Martin Schultz, keď oznámil, že Malala získala Sacharovovu cenu.

V roku 1989 si EP týmto ocenením uctil aj Alexandra Dubčeka. Medzi finalistami boli tentoraz aj bývalý spolupracovník NSA Edward Snowden a bieloruskí disidenti Ales Bjaljacki, Eduard Lobau a Mikola Statkevič.

Očakávalo sa však, že to bude práve Malala, ktorá cenu získa, lebo mala medzi europoslancami najväčšiu podporu. Len pred rokom postrelil do hlavy členTalibanu, za to, že bojovala za práva dievčat, aby mohli chodiť do školy. Tínedžerka teraz žije v Británii, kde sa aj liečila. Taliban jej v minulých dňoch odkázal, že stále zostáva terčom, lebo vraj podporuje západné hodnoty.

Malala však plánuje návrat do Pakistanu. "Milujem svoj domov a chýba mi. Vrátim sa, len čo to bude možné,“ povedala Malala pre pakistanský denník Dawn. "Najprv však chcem získať čo najviac znalostí. Musím tvrdo študovať, aby som si pripravila zbrane vzdelávania,“ uviedla. V Pakistane je gramotných asi len 40 percent žien. Malala, ktorá pred niekoľkými rokmi začala pre BBC písať denník, v ňom zdôrazňovala, aké je vzdelávanie dôležité. Jej príbeh však zďaleka nie je jediný. Miestni islamisti zničili stovky škôl len preto, aby do nich nechodili dievčatá. Pre predsudky, tradície a nevedomosť je však k tomu neraz pakistanská spoločnosť ľahostajná.

"Pamätáme si, ako negramotné ženy v našom susedstve dávali šperky Talibanu. Ako obetovali synov, bratov a manželov, aby bojovali proti pakistanskej armáde, pretože jediné, čomu rozumeli, bolo to, že bojujú za islam,“ povedala pre denník USA Today 16-ročná Purka Gulová z regiónu Svát, odkiaľ pochádza aj Malala.

Pakistanská tínedžerka, by už dnes mohla získať aj Nobelovu cenu za mier. Podľa odhadov expertov je najvážnejšou kandidátkou na ocenenie. Neznižuje však fakt, že dostala Sacharovovu cenu, jej šancu na nobelovku?

"Ak je ich príliš veľa, je to určite problém, ale nemôžeme na tom založiť naše rozhodnutie,“ povedal o možnosti viacnásobného ocenenie pre Malalu Hannes Swoboda, líder socialistov v europarlamente. "Jasný je odkaz ceny a je dôležité, čoho sa to týka,“ uviedol pre Euractiv Swoboda.

"Úprimne verím, že Malala získa Nobelovu cenu za mier. Ukázala nám, čo jeden človek dokáže, keď sa postaví proti nespravodlivosti, terorizmu a nenávisti,“ povedala pre Pravdu Anita Weissová, odborníčka na pakistanskú spoločnosť z Oregonskej univerzity. "Som smutná z toho, že v Pakistane ju mnoho ľudí nenávidí ako údajného agenta Západu. Ona však ako dieťa hovorí zo srdca o svojich skúsenostiach. A ako to robí, získala si stúpencov po celom svete.“

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #mier #Malala #Nobel