HRW žiada zbrojné embargo v Sýrii pre obe strany

Organizácia doteraz dokumentovala najmä zločiny páchané vládnymi jednotkami a provládnymi milíciami, konštatovala však, že zločinov sa dopúšťajú obe strany.

11.10.2013 10:29
debata (3)

V tejto poslednej správe vyzvala Bezpečnostnú radu OSN, aby vo svetle získaných dôkazov zaviedla zbrojné embargo na obe strany sýrskeho konfliktu.

Sýrski povstalci zabili počas augustovej ofenzívy najmenej 190 civilistov a ďalších asi 200 uniesli, čím sa dopustili vojnových zločinov.Sýrski povstalci zabili počas augustovej ofenzívy najmenej 190 civilistov a ďalších asi 200 uniesli, čím sa dopustili vojnových zločinov. Vo svojej vyše 100-stránkovej správe to uvádza ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW).

Útoky na asi 12 alavitských, provládnych dedín v provincii Ládikíja boli podľa HRW systematické a dajú sa považovať aj za zločiny proti ľudskosti. Povstalci podľa svedkov chodili dom od domu a v niektorých prípadoch postrieľali celé rodiny. Popravených bolo najmenej 67 civilistov. Alaviti sú príslušníci náboženskej menšiny, ku ktorej sa hlási rodina prezidenta Bašara Asada.

Zločiny majú podľa správy na svedomí najmä dve povstalecké skupiny – Islamský štát v Iraku a Levantii a Džaíš al-Muhadžirín al-Ansar, ktoré stále zadržiavajú niektorých rukojemníkov. „Naše zistenia naznačujú, že zabíjanie, bratie rukojemníkov a ďalšie zneužívanie zodpovedá vojnovým zločinom a zločinom proti ľudskosti,“ píše sa v správe HRW.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #HRW