Higgs sa o zisku Nobelovej ceny dozvedel až od ženy na ulici

Nový držiteľ Nobelovej ceny za fyziku Peter Higgs uviedol, že o svojom ocenení nevedel až do chvíle, keď mu známa žena zablahoželala na ulici.

11.10.2013 15:08
Peter Higgs Foto: ,
Peter Higgs
debata

Britský vedec, ktorý vraj pri sebe nenosí mobil, to v piatok oznámil na tlačovej konferencii vo svojom prvom verejnom vyjadrení od pondelkového udelenia ceny.

Keď sa fyzik v pondelok vracal v Edinburghu z obeda, vystúpila z auta jeho bývalá susedka, ktorá sa o novom nositeľovi Nobelovej ceny dozvedela od dcéry v Londýne. „Začala mi blahoželať a ja som sa jej spýtal, k čomu. Všetko som poriadne pochopil, až keď som prišiel domov a začal čítať odkazy,“ prezradil vedec. Z ceny je vraj nadšený.

Vysvetlil, že s cenou už nepočítal, pretože na ňu márne čakal od svojej nominácie v roku 1980. Bol údajne mnoho rokov presvedčený, že sa ocenenia svojho bozónu nedožije. Nobelovu cenu dostal Higgs spolu s belgickým vedcom Françoisom Englertom za teoretický objav novej subatomárnej častice, takzvaného Higgsovho bozónu. Ten potvrdzuje platnosť súčasnej teórie vzniku vesmíru a vysvetľuje, ako získali ostatné častice hmotnosť.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nobelova cena #Higgs