Pri Sicílii sa prevrátila loď s imigrantami, desiatky zomreli

Ďalšie stroskotanie lode s približne 250 utečencami neďaleko talianskeho ostrova Lampedusa si vyžiadalo niekoľko desiatok mŕtvych.

11.10.2013 19:38 , aktualizované: 21:00
debata (23)

Viac ako 200 ľudí sa podarilo zachrániť, informovala talianska tlačová agentúra ANSA, ktorá bez bližších podrobností písala až o 50 mŕtvych. Medzi obeťami je asi desiatka detí. Informácie o národnosti utečencov zatiaľ nie sú k dispozícii. Podľa agentúry AP sa niekoľkých záchranným plavidlám podarilo vyloviť z vody 221 živých ľudí. Maltský premiér potvrdil úmrtie 27 ľudí.

Na pomoc utečencom vyrazili plavidlá talianskeho i maltského námorníctva a vrtuľníky potom, čo stroskotaná loď medzi Maltou a Sicíliou zbadala posádka maltského vojenského lietadla, ktorá požiadala o pomoc aj Taliansko. Záchranári stroskotancom zhadzovali plávacie vesty.

Maltský premiér Joseph Muscat informoval o tom, že sa na palubu maltskej lodi podarilo dostať 150 preživších. Talianska loď zase podľa vedenia talianskeho námorníctva zachránila životy 56 ľuďom, zatiaľ čo rybársky čln vylovil ďalších 15 ľudí.

Loď s utečencami sa potopila v sicílskom prielivu približne 130 kilometrov juhovýchodne od talianskeho ostrova Lampedusa. Nešťastie sa stalo vo vodách, v ktorých má zodpovednosť za pátranie po utečencov a ich záchranu Malta.

Pri Lampeduse sa minulý týždeň odohrala jedna z najväčších tragédií tohto druhu, keď tam stroskotala loď s africkými utečencami. Na palube bolo asi 500 ľudí a vyše 300 z nich sa utopilo. Kvôli tejto nehode sa Európska únia rozhodla pomôcť Taliansku zvládať príliv utečencov.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Sicília #mŕtvi #loď #utečenci #Lampedusa #imigranti #utopenie