Vedenie Prahy pobúril dokument o meste podvodníkov a pasákov

Vedenie českého hlavného mesta Praha žiada ospravedlnenie od americkej televíznej spoločnosti National Geographic za jej dokument, v ktorom Prahu vykreslili ako mesto zločincov a podvodníkov.

12.10.2013 11:36
praha, Česko Foto:
Ilustračné foto.
debata (23)

Na minulý rok odvysielaný dokument Mesto podvodov (Scam City) tento týždeň upozornil denník Právo, no pražská polícia údajne už na druhý deň po zverejnení začala s vyšetrovaním zobrazovaných udalostí. Zistila však, že vraj ide o komplot dohodnutých a zinscenovaných výstupov. Kriminalisti sa následne obrátili na pražského zástupcu spoločnosti National Geographic a požadovali vysvetlenie od reportéra Connora Woodmana, ktorý dokument natočil. Nikto sa však neozval. Pražskí kriminalisti preto zvažujú obrátenie sa na Interpol so žiadosťou o sprostredkovanie výsluchu novinára.

„My chceme v prvej fáze vyzvať zástupcu National Geographic na území Českej republiky, aby nám celu tú manipulujúcu reportáž, ktorá očierňuje Prahu, vysvetlil a budeme požadovať ospravedlnenie vo forme náhradnej reportáže, ktorá by tú záležitosť uviedla na pravú mieru,“ povedal v piatok portálu českého denníka Mladá Fronta Dnes vedúci legislatívnej sekcie mesta Prahy Lukáš Manhart na margo dokumentu. Ten zobrazuje okradnutie zahraničného turistu taxikárom, vyhrážky a bitku od pasáka či pouličný nákup jedlej sódy namiesto ponúkaného kokaínu. Materiál je dostupný aj na známom videoportáli YouTube.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Praha #National Geographic #Mesto podvodov