Moslimovia po roku opäť prúdia do Mekky

Státisíce moslimov začali v nedeľu prúdiť do saudskoarabskej Mekky a mnohí z nich si tak splnia jednu zo svojich piatich hlavných povinností voči islamu.

13.10.2013 14:26
moslim, Mekka Foto: ,
Moslimský pútnik sa modlí na vrchu Mount Thor pred výročnou púťou hadždž.
debata

Takzvaná púť hadždž sa začala v nedeľu po východe slnka. Počas piatich dní budú moslimovia z celého sveta prúdiť do Saudskej Arábie a pokúsia sa vystúpiť na posvätnú horu Arafát, kde budú Boha prosiť o odpustenie. Všeobecne sa očakáva, že tento rok navštívia Mekku viac ako dva milióny veriacich. Na ich bezpečnosť bude dohliadať viac ako 100-tisíc vojakov, ktorí na nariadenie vlády na ropu bohatej krajine nebudú tolerovať žiadne nepokoje. Rijád navyše tento rok v záujme bezpečnosti o 20 percent znížil kvótu pre pútnikov prichádzajúcich zo zahraničia.

Mekka je posvätné mesto moslimov v historickom regióne Hidžáz, kde sa v roku 570 narodil prorok Mohamed a kde mu bolo podľa islamskej viery zvestované posolstvo od Alaha prostredníctvom archanjela Gabriela v podobe Koránu. Mesto so stálym obyvateľstvom približne 1,7 milióna sa každoročne počas hadždžu rozrastie o ďalšie milióny ľudí. Hadždž sa koná každoročne počas dvanásteho mesiaca islamského lunárneho kalendára. Samotná púť sa skladá z viacerých častí, pričom každá má svoj význam a symboliku.

debata chyba
Viac na túto tému: #islam #moslimovia #Mekka