Protichemickí experti v Sýrii skontrolovali štvrtinu tovární

Experti Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) už preverili štvrtinu z 20 miest spojených so sýrskym vojenským chemickým programom.

14.10.2013 09:04 , aktualizované: 11:45
plynová maska, plyn, plynové masky, chemické... Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Stanici BBC to povedal šéf tejto organizácie Ahmet Üzümcü. Jeho skupina má vraj obavy z toho, či sa jej podarí dostať sa k prevádzkam, ktoré sú na území ovládanom opozíciou.

Sýria sa v pondelok oficiálne pripojí k Dohovoru o zákaze vývoja, výroby, skladovania a použitia chemických zbraní (CWC).

Üzümcü poskytol rozhovor prvýkrát od minulého týždňa, keď jeho organizácia získala Nobelovu cenu za mier. Povedal v ňom, že vláda sýrskeho prezidenta Bašára Asada zatiaľ s inšpektormi spolupracuje.

OPCW má vyradiť z prevádzky továrne na výrobu chemických zbraní do 1. novembra a do polovice budúceho roka majú tieto zbrane zlikvidovať. Üzümcü zatiaľ nevie, ako sa experti dostanú do tých výrobní, ktoré sú na území ovládanom opozíciou.

Vyzval znovu obe strany, aby misii OPCW nekládli prekážky. Jedna z tovární na území ovládanom opozíciou je vraj už bez personálu, ale zatiaľ nie je jasné, či sa tam experti dostanú.

Üzümcü o Nobelovej cene povedal, že je veľkým morálnym stimulom pre pracovníkov OPCW. „Pracujú v teréne vo veľmi ťažkých podmienkach. Tú cenu chápu ako ocenenie svojej práce za ostatných 16 rokov, ale aj za tú, ktorá ich čaká v Sýrii. Je to obrovská vzpruha,“ povedal Üzümcü.

OPCW vznikla v roku 1997 ako organizácia, ktorá má zabezpečiť plnenie Dohovoru o zákaze chemických zbraní. Odborníci zatiaľ nikdy nemuseli pracovať vo vojnových zónach, aké sú teraz v Sýrii.

Sýrske chemické zbrane sa likvidujú na návrh Ruska, ktoré s touto ponukou prišlo po augustovom chemickom útoku pri Damasku. Útok si vyžiadal zrejme stovky mŕtvych. Navzájom sa z neho bviňujú opozícia a vláda. Sýria súhlasila, že sa pripojí k CWC a umožní zlikvidovať svoj ​​chemický arzenál.

Asad 12. septembra podpísal dekrét o pripojení k OPCW. Podľa zavedenej praxe začne dohovor pre danú krajinu platiť o mesiac, pre Sýriu teda v pondelok.

Bomba zabíjala v aute na trhovisku

Pri bombovom útoku na severe Sýrie v pondelok zahynulo 20 ľudí. Podľa exilovej opozície sa zranilo niekoľko desiatok osôb.

Ako informovala agentúra Reuters, nálož vybuchla v severosyrskej provincii Idlib, v oblasti, ktorú kontroluje opozícia. Bombu umiestnili v automobile a explodovala na trhovisku mesta Darkus, ktoré leží asi dva kilometre od hranice s Tureckom. Niektorých zranených previezli do nemocnice v Turecku.

Dvanásť obetí sa podarilo identifikovať, zvyšné telá boli natoľko spálené, že ich ešte neidentifikovali. Konečný počet mŕtvych môže byť vyšší, pretože niektorí zo zranených sú vo vážnom stave.

Sýrska exilová opozícia, ktorá situáciu v Sýrii monitoruje z Londýna, uvádza, že sýrsky konflikt neprežilo od jari 2011 na 115 000 ľudí.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #chemické zbrane #sýrska kríza