Krajiny V4 vybudujú do roku 2016 spoločnú bojovú jednotku

Premiéri Českej republiky, Slovenska, Maďarska a Poľska v pondelok v Budapešti potvrdili plán vytvoriť spoločné bojové zoskupenia visegrádskej štvorky tak, aby bolo pripravené v roku 2016.

14.10.2013 12:43 , aktualizované: 16:45
Fico, V4, Tusko, Orbán Foto: ,
Sprava: predseda vlády Maďarska Viktor Orbán, premiér Robert Fico, predseda vlády Poľska Donald Tusk a šéf úradníckeho kabinetu Českej republiky Jiří Rusnok.
debata (11)

Má to byť najviditeľnejší príspevok krajín Vyšehradskej štvorky (V4) do vojenských síl rýchlej reakcie EÚ. Spoločná bojová jednotka má byť dlhodobým projektom. „Plne podporujeme túto iniciatívu,“ povedal český premiér v demisii Jiří Rusnok na tlačovej konferencii.

So svojími partnermi z V4 sa zhodol, že využitie spoločnej jednotky bude možné aj v rámci síl Severoatlantickej aliancie, ktorej členmi krajiny visegrádskej štvorky sú. Podľa skôr uvedených informácií by za Česko mohlo v bojovom zoskupení pôsobiť niekoľko stoviek vojakov.

V4 odmieta posilnenie harmonizácie jadrovej bezpečnosti

Slovensko, Česko, Poľsko a Maďarsko nesúhlasia s návrhom na zmenu a doplnenie smernice Európskej komisie (EK), ktorá sa týka jadrovej bezpečnosti. Oznámil to premiér Robert Fico. Cieľom smernice je posilniť harmonizáciu bezpečnostného rámca jadrovej bezpečnosti a rozšíriť úroveň vzájomného posudzovania bezpečnosti jadrových zariadení. Podľa maďarského premiéra Viktora Orbána by ale mala EÚ projekty týkajúce sa jadrovej energetiky podporovať a nie túto oblasť „nadmerne regulovať“.

„Vítam spoločný postup V4. Nie sme nadšení a nesúhlasíme s touto zmenou v takom tempe a obsahu, ako je pripravená,“ vyhlásil Fico. „Nedokážeme si predstaviť, že by EK prevzala významnejšie právomoci v oblasti jadrovej bezpečnosti, toto patrí do národnej suverenity a príslušným medzinárodným organizáciám,“ dodal premiér. Taktiež hovoril aj o tom, že Vyšehradská štvorka začína pociťovať politizáciu otázky výroby elektriny z jadra.

„Rešpektujeme krajiny, ktoré jadro nevyužívajú. Očakávame ale, že tieto štáty budú rešpektovať to, že my ho využívame,“ dodal Fico. Navrhovaná smernica EK reaguje na haváriu vo fukušimskej elektrárni v marci 2011.

Podobný názor na tlačovej konferencii vyjadril aj maďarský premiér Viktor Orbán. „Očakávame, že Európska únia bude pomáhať a nie brániť zvyšovaniu jadrových kapacít v strednej Európe,“ povedal Orbán. Ako dodal, mala by sa tiež preskúmať problematika štátnej pomoci pre investície do jadrovej energetiky. „Myslíme si, že jadrová energetika je tu diskriminovaná,“ vyjadril Orbán postoj všetkých krajín V4.

Kým Nemecko či Rakúsko sú proti jadrovej energii, Británia a práve štáty V4 s ňou problém nemajú. Český premiér Jiří Rusnok podľa agentúry MTI k tejto téme okrem iného vyhlásil, že je potrebné podporovať suverenitu každého štátu, nech už sa rozhodne využívať alebo nevyužívať jadrovú energiu. Ministerskí predsedovia sa zhodli na tom, že krajiny EÚ majú mať naďalej možnosť vybrať si prvotný zdroj energie, či už sa to týka jadra, alebo bridlicového plynu.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #V4